Α. Δεσποτόπουλος στο Πρώτο: Σε στάση αναμονής το Ορούτς Ρέις μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου (audio)

«Η Τουρκία αυτές τις ημέρες, ενώ όλα της τα ερευνητικά σκάφη τα έχει στην Μαύρη Θάλασσα, κρατά το Ορούτς Ρέις όχι στην βάση του, αλλά το έχει αγκυροβολημένο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, περιμένοντας προφανώς με το που ξεκινήσει κάποια δραστηριοποίηση ουσιαστική στην κυπριακή ΑΟΖ να το στείλει προς τα εκεί παρανόμως προκειμένου να δείξει ότι αμφισβητεί τα ύδατα αυτά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Για το οικόπεδο 5 και 6 θα υπάρχει αντίδραση από τους Τούρκους, σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος γιατί το θεωρούν μέρος της «γαλάζιας πατρίδας». «Όταν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ενεργοποιηθούν στο οικόπεδο 6 εκ νέου, νομίζω ότι η Τουρκία θα αντιδράσει προσπαθώντας να εξισώσει το παράνομο με το νόμιμο. Ο τρόπος που θα αντιδράσει η Άγκυρα αλλά και ο τρόπος που θα αντιδράσουμε εμείς και η Λευκωσία θα οδηγήσουν τα πράγματα είτε σε μια κατάσταση με το Ορούτς Ρέις να κάνει δύο γύρους απλά για να δείξει την αμφισβήτηση των Τούρκων ή αν προσπαθήσει να κάνει πραγματικά έρευνες, να ποντίσει δηλαδή καλώδια, πιθανώς να μπούμε σε άλλες καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε».

Ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι ήταν ένα σημαντικό ταξίδι για πολλούς λόγους το οποίο είχε μόνο θετικά. «Είμαστε σε έναν κόσμο πια που δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, οι χώρες σε κάποια σημεία συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν. Στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία για παράδειγμα, ενώ σε πολλές περιοχές αντιμάχονται κυριολεκτικά, στρατιωτικά στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη, την ίδια στιγμή καταφέρνουν να κάνουν συμφωνίες σε πολλούς τομείς, όπως στον εξοπλιστικό, στον ενεργειακό. Δύο χώρες μπορούν να έχουν πολύ καλές σχέσεις ακόμα και αν σε κάποια σημεία διαφωνούν, νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνοντας εκεί, νομίζω ότι ήθελε να εξηγήσει ότι η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και γενικά η αμυντική αναβάθμιση Ελλάδας-ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας αλλά στοχεύει στο να περιορίσει το τουρκικό γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή. Όχι γιατί η Ελλάδα έχει κάποιο κόμπλεξ αλλά επειδή απειλείται από την γεωστρατηγική πολιτική της Άγκυρας που έχει αναθεωρητικές σκέψεις και διεκδικεί πράγματα από εμάς» είπε σχετικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος