Ά. Χανιώτης στο Πρώτο: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα και όχι των ΗΠΑ- Να μην είναι εχθρός η Ρωσία (audio)

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί, εάν είναι πεδίο μαχών ή να έχει τη Ρωσία στα χαρακώματα. Βλέπω με ανησυχία ότι η συζήτηση για νέα αμυντικά δόγματα για μια αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται να γίνεται πάνω στη βάση όσων έχουμε μάθει από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή τον χωρισμό ζωνών επιρροής. Μια Ευρώπη που θα χωρίζεται από ένα νέο είδους παραπετάσματος ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη».

Αυτό τόνισε ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ολέθρια και για την ευρωπαϊκή Ιστορία και για το μέλλον του κόσμου, καθώς η Ευρώπη μπορεί να «Γηραιά ήπειρος», αλλά «δεν είναι και γερασμένη». «Μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικός ρόλο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και τα οποία είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να παίξει ηγετικό ρόλο, όσο η ίδια θα αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας, πολέμου, μέσα στην ίδια την ήπειρο», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι η Ρωσία «αργά ή γρήγορα πρέπει να αποτελέσει κομμάτι μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας».

«Δεν εννοώ απαραίτητα  να γίνει μέλος μιας ΕΕ, αυτό ίσως ακούγεται πολύ ουτοπικό, αλλά μέρος μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας. Οι ευρωπαίοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν να θέτουν τα δικά τους συμφέροντα σε πρώτη μοίρα και όχι τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Γιατί αυτή τη στιγμή, πολύ καλά κάνουν οι ΗΠΑ να έχουν τα δικά τους συμφέροντα σε πρώτη μοίρα, αλλά πριν λίγα χρόνια, επί Τραμπ, η Αμερική σχεδόν είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και το είχε εγκαταλείψει στη μοίρα του. Η Αμερική δεν είναι ένας σταθερός παράγοντας, διότι εξαρτάται από το ποιος θα βρεθεί στην ηγεσία της», εξήγησε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει το δικό της συμφέρον και είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η Ρωσία να μην είναι εχθρός, αλλά να είναι συνεργάτης και μάλιστα συνεργάτης με αξιοπρέπεια», εξήγησε.

«Βλέπω με πολύ μεγάλη ανησυχία ότι πολλοί κάνουν στρατηγικούς σχεδιασμούς, έχοντας τις εμπειρίες του 20ου αιώνα κατά νου και χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο ότι οι πληθυσμοί του τέως Ανατολικού μπλοκ, παρά τα προβλήματα Δημοκρατίας και Διαφθοράς που κατά καιρούς εμφανίζονται, έχουν γνωρίσει μια περίοδο 30 ετών ελευθερίας, αυτοδιάθεσης, δημοκρατίας και δεν μπορεί κανείς να τους πάρει πίσω. Αν οι Ουκρανοί προβάλλουν τέτοια λυσσαλέα αντίσταση στους Ρώσους την οποία δεν την περίμενε κανείς, οφείλεται ακριβώς σε αυτό το γεγονός», ανέφερε.

Όπως είπε, στην Ουκρανία τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει ανάπτυξη όχι δυτικόφιλου πνεύματος, αλλά «του τύπου ότι στηριζόμαστε στα πόδια μας και αποφασίζουμε εμείς για τη μοίρα μας». «Και δεν είναι διατεθειμένοι αυτοί οι πληθυσμοί να αποτελέσουν τις παράπλευρες απώλειες κάποιων σχεδιασμών που γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Κρεμλίνο ή οπουδήποτε αλλού», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Χανιώτης εκτίμησε ότι οι «οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα για έναν ισχυρότερο λόγο ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ενός “χάρτη” για το μέλλον, ο οποίος δεν θα βλέπει τη Ρωσία εκτός, αλλά μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα Ασφάλειας και Ειρήνης».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική. «Έδινε μεγαλύτερη σημασία στο σχήμα των αγγουριών και όχι στην ενιαία εξωτερική πολιτική. Υπήρχε ένας εφησυχασμός, νόμιζε ότι η Ευρώπη είχε λύσει τα προβλήματα της και ήταν μόνο οικονομικά. Αλλά υπάρχουν και πολιτιστικά και προβλήματα ταυτότητας, και είναι προβλήματα που οι Ευρωπαίοι πρέπει μόνοι τους να αντιμετωπίσουν, αντί να αλληθωρίζουν προς τα δεξιά ή τα αριστερά», διεμήνυσε. «Τίποτα από αυτά που οραματίζομαι δεν μπορεί να γίνει όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία», επισήμανε. Συμπλήρωσε, δε, ότι πέρα από αυτά υπάρχουν και τα μεγάλα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη όπως και όλος ο πλανήτης τα επόμενα χρόνια, με έμφαση την κλιματική αλλαγή και την διατροφική κρίση.

«Να σκεφτούμε πώς θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα 50 χρόνια, προς το τέλος του αιώνα όταν χώρες όπως η Ολλανδία ενδεχομένως να μην υπάρχουν ή να έχει καταβυθιστεί η Βενετία με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ή η Σιβηρία θα είναι χωρίς πάγους. Υπάρχει και το πρόβλημα της τρομερής πείνας και της δημογραφικής ανάπτυξης στην Αφρική που μοιραία θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα μετακίνησης τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων προς την Ευρώπη. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να αντιμετωπίζει τα προβλήματα εκεί που δημιουργούνται, δηλαδή προσφέροντας βοήθειας στις χώρες της Αφρικής. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει όταν από τη μια πλευρά η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πολέμου στην Ουκρανία και αλλού, και όταν υπάρχει αυτή η απειλή ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή να μετατρέψει την Ευρώπη σε ναρκοπέδιο», εξήγησε ο Καθηγητής.

Όπως είπε, ένας μεγάλος άδηλος παράγοντας είναι το προς τα πού θα στραφεί η Κίνα «και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Ευρώπη θα ήταν αυτή η διαίρεση σε ένα νέο παραπέτασμα να φέρει Κίνα και Ρωσία πιο κοντά με αποτέλεσμα να μιλάμε για τεράστια προβλήματα γεωστρατηγικής και άμυνας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος