Α. Αυγουλέας στο Πρώτο: Οι συναλλαγές σε crypto δεν είναι πανάκεια για την Ρωσία (audio)

Η ρωσική κυβέρνηση, υφιστάμενη κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών swift, αλλά και η κατάρρευση της αξίας του ρωσικού ρουβλίου, δεν αφήνουν άλλη επιλογή για την Ρωσία από την διέξοδο στα crypto. «Το κρυπτονόμισμα από μόνο του δεν είναι πανάκεια, πρέπει να το αποδέχεται ως πληρωμή και η άλλη πλευρά και αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα σημεία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας.

Επιπλέον, η χρήση των crypto, δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι οι κάρτες των ρωσικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, συμπλήρωσε.

Το κρυπτονόμισμα, εξηγεί ο κ. Αυγουλέας είναι ένα ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο δέχονται εκείνοι που συναλλάσσονται με αυτό ότι εκπροσωπεί αξία, γιατί είναι περιορισμένη η προσφορά τους καθώς η εξόρυξή τους απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και αφού το δέχονται οι συναλλασσόμενοι παίρνει την θέση του χρήματος. Δημιουργήθηκε από τους φιλελευθεριστές, τους ακραίους φιλελεύθερους και τα βρίσκουμε ως επί το πλείστον σε χώρες που έχουν ανεπτυγμένα πολυτεχνεία και εργατικό δυναμικό με ανεπτυγμένες δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπως η Ουκρανία και η Ρωσία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μέσον συναλλαγής το οποίο να μην ελέγχεται από τις κυβερνήσεις και να μην πηγαίνει μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτός ήταν αρχικά και ο σκοπός δημιουργίας του πρώτου κρυπτονομίσματος, του περίφημου bitcoin. Να υπάρχει ένα μέσο συναλλαγής στο οποίο να μην διαμεσολαβούν οι τράπεζες και να μην αναφέρεται σε χρήματα που εκδίδει η κεντρική τράπεζα.  Ερωτηθείς ο κ. Αυγουλέας, εάν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων  για να πληγεί έτι περαιτέρω η Ρωσία, σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο τεχνικά να ελέγξει κανείς τις συναλλαγές crypto, γιατί αυτές λαμβάνουν χώρα στο darknet και μακριά από τα μάτια των κυβερνήσεων, των κεντρικών τραπεζών και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αυτός που πληρώνει και αυτός που αποδέχεται την πληρωμή.

Όσο αφορά στην Ρωσία και την Κίνα, ο κ. Αυγουλέας επισήμανε ένα κοινό σημείο που έχουν οι δύο χώρες και αξίζει να αναφερθεί σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Και οι δύο χώρες λοιπόν, δεν έχουν περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας και επειδή η «εξόρυξη» κρυπτονομίσματος απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, είναι προνομιακές για αυτούς που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα. «Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα είναι κανονική υπερδύναμη, η Ρωσία είναι χάρτινη υπερδύναμη γιατί δεν έχει ούτε την τεχνολογία, ούτε την αμυντική υπεροπλία, την οικονομική δυνατότητα που έχει η Κίνα, που είναι από τους  μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων στον κόσμο» ανέφερε τέλος ο κ. Αυγουλέας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος