4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος: Αύξηση της κατάθλιψης κατά 40% σε ασθενείς με βαριά νόσο covid-19

Με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, καθώς τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ το σύνολο των συνέδρων ήταν εμβολιασμένοι.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών προσεγγίσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και οι επιπτώσεις στον πνεύμονα των ασθενών που νόσησαν με covid-19.

Η αποκλικάμωση των περιστατικών κορονοϊού είναι πλέον ορατή το χρονικό διάστημα που διανύουμε, όπως διαφαίνεται και από τη κατάσταση στις ΜΕΘ, όπως τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Συμεών  Μεταλλίδης.
Την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του πνεύμονα επισήμαναν επίσης οι ειδικοί, θεωρώντας την αξονική χαμηλής ακτινοβολίας απαραίτητη εξέταση.

Η διακοπή του καπνίσματος που ευθύνεται για τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες είναι επιβεβλημένη, ενώ αναμένονται νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και ευρήματα μελέτης για την ψυχική υγεία των ασθενών με βαριά νόσο covid-19. Καταγράφεται αύξηση της κατάθλιψης κατά 40%, κυρίως σε γυναίκες, με μέσο ορό ηλικίας τα 63 έτη.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΛΤΕΚΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ