Οι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα είναι επώδυνες αλλά ελέγξιμες

Στις πιθανές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του Brexit για την Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική Handelblatt σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία αντιστοιχούν σήμερα στο 1,4% του ελληνικού ΑΕΠ. «Οι εξαγωγές αυτές ενδεχομένως να μειωθούν, εντούτοις δεν αναμένεται να διακοπούν τελείως,» τονίζει.

Απώλειες αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα και στον τουρισμό αφού 2,4 εκατομμύρια Βρετανοί πέρασαν πέρυσι τις διακοπές τους στη χώρα. Αν η στερλίνα υποτιμηθεί περαιτέρω και αποδυναμωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, ο αριθμός των τουριστών ενδέχεται να μειωθεί.

Αν το Brexit οδηγήσει σε ύφεση στην Ευρώπη, όπως φοβούνται πολλοί, τότε η Ελλάδα -ως η οικονομικά πιο αδύναμη χώρα της Eυρωζώνης- θα πλήττονταν ιδιαίτερα και η προσδοκώμενη επιστροφή της ανάπτυξης το 2017 θα μπορούσε να καθυστερήσει, τονίζει σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ενας άλλος κίνδυνος είναι να οδηγήσει το Brexit σε μια «Ένωση δύο ταχυτήτων» με την Ελλάδα να ανήκει στην ομάδα των πιο αδύνατων χωρών που θα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Ο ρόλος της Ελλάδας θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι είναι η μοναδική από τις χώρες της κρίσης που συνεχίζει να εξαρτάται από τα πακέτα βοήθειας.

Μια άλλη συνέπεια του Brexit ενδέχεται να είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές με καθυστέρηση τονίζει η Handelsblatt.

Επίσης, δεν βλέπει επικείμενη άρση των capital control λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Το Brexit ίσως επηρεάσει επίσης τις διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η Ευρωζώνη θα επιδείξει επιείκεια έναντι της Αθήνας, διότι δεν θα ήθελε να προσθέσει στην πολυπλοκότητα του Brexit και μια νέα ελληνική κρίση.

Ομως, οι πιο απαισιόδοξοι αντίθετα εκτιμούν ότι οι εταίροι θα εντείνουν τις πιέσεις στην Αθήνα για περικοπές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην δώσουν νέα τροφή στους ευρωσκεπτικιστές στις χώρες τους, τονίζει η Handlesblatt.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος