Τ. Γιαννίτσης στο Πρώτο: Η εκπαίδευση χρειάζεται πλέον μια μεγάλη μεταρρύθμιση (audio)

Με αφορμή ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε για τα αποτελέσματα των μαθητών στον διαγωνισμό της PIZA, με τίτλο «Αμοιβές απασχόλησης και ανάπτυξη», μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και πρώην υπουργός, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά…».

«Η εκπαίδευση των νέων δεν αντιστοιχεί στην εκπαίδευση που απαιτεί ο σύγχρονος κόσμος»

«Όταν έχει κανείς ένα ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους της χώρας, οι οποίοι η εκπαίδευση που παίρνουν δεν αντιστοιχεί στην εκπαίδευση που απαιτεί ο σύγχρονος κόσμος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν μια ικανοποιητική δουλειά, να μην μπορούν να σκεφτούν οι ίδιοι για να κάνουν κάτι καινοτόμο και κάτι πρωτοπόρο-όχι με την έννοια της τεχνολογίας αιχμής-αλλά κάτι καινούργιο που θα τους δώσει μια ώθηση στην επαγγελματική τους ζωή. Και επίσης και οι επιχειρήσεις δεν ζητάνε γιατί δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό το οποίο να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες, γνώσεις, καινοτομίες και κριτική σκέψη. Και από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει και παραγωγικό δυναμικό στη χώρα που να απαιτεί κάτι περισσότερο, γιατί και αυτό έχει προσαρμοστεί σε αυτό που υπάρχει», δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με την δημοσιογράφο ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο της απασχόλησης και της ανεργίας της χώρας.

«Η επένδυση των μαθητών στην γνώση είναι από τα βασικότερα πράγματα»

Εν συνεχεία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «θεωρώ ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που χρειάζεται πλέον μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Θέλει μια αλλαγή και προσαρμογή, η οποία απαιτεί τόσο συγκεντρωμένες δυνάμεις όσο και συλλογικές δυνάμεις και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και σε επίπεδο κοινωνίας (…) Πρέπει να καταλάβουμε και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στάσης που έχουμε απέναντι στο θέμα της εκπαίδευσης (…). Χρειαζόμαστε έναν συντονισμό και μια κινητοποίηση, διότι είμαστε μια κοινωνία που έχει τις πλέον δυσμενείς προοπτικές, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και απελπιστικά χαμηλό επίπεδο γεννητικότητας, το οποίο δεν το έχουν όλοι οι άλλοι».

«Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα να προχωρήσει κανείς»

«Θεωρώ ότι ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα να προχωρήσει κανείς, διότι σε μεγάλο βαθμό η εκπαιδευτική λειτουργία είναι στα χέρια των ανθρώπων που μπαίνουν στις τάξεις και διδάσκουν, είτε είναι σχολεία, είτε είναι πανεπιστήμια, είτε ανώτατες σχολές, είτε οτιδήποτε. Και εκεί το κράτος δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες να επιβάλει τι ακριβώς θα ήθελε να κάνεις (…) Τώρα όσον αφορά το τι θα κάνουμε είναι ένα ζήτημα που θα κριθεί από την κινητοποίηση, τις προτεραιότητες που θα βάλει η πολιτική, το βάρος που θα δώσει η κοινωνία στο θέμα και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Πρέπει λοιπόν, να καταλάβουμε ότι πάρα πολλά πράγματα είναι θέμα γενικότερης κουλτούρας και να αφυπνιστούμε» κατέληξε στο τέλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος