Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Εύθραυστη η συν-απόφαση της Ε.Ε για διεύρυνση και εξωτερική πολιτική-Μεγάλα όμως τα πλεονεκτήματα των διαπραγματεύσεων (audio)

Για τα υπέρ και τα κατά της απόφασης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι το δικαίωμα της αρνησικυρίας, δηλαδή του βέτο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στο δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καθρέφτης».  

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δόθηκε το πράσινο φως και ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αυτό ήταν ένα στοίχημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένα είδος ηθικής ή πολιτικής οφειλής, υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αυτές τις χώρες και έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως διότι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία δεν βαίνουν ευνοϊκά για την Ουκρανία (…) Το πάγιο επιχείρημα υπέρ της διεύρυνσης είναι ότι εκτείνεται εδαφικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως εκτείνεται η ευρωπαϊκή επικράτεια, η ευρωπαϊκή επιρροή και η ευρωπαϊκή ειρήνη καταλαμβάνει περισσότερες χώρες» σημείωσε αρχικά αναφερόμενος στην απόφαση διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από την άλλη, όσον αφορά τα αρνητικά, είναι ότι για μια ακόμα φορά φάνηκε πόσο εύθραυστη είναι η δυνατότητα συν-απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς εκείνους στους οποίους χρειάζεται ομοφωνία και η διεύρυνση είναι ένας από αυτούς τους τομείς, όπως είναι και η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Είναι φανερό επίσης ότι έχουμε περάσει στην εποχή όπου η διεύρυνση πλέον αφορά χώρες που είναι σημαντικά φτωχότερες και λιγότερο σταθερές ως δημοκρατίες. Σχετικά με την Ουκρανία και την Μολδαβία είναι προφανές ότι εάν μπουν τα Δυτικά Βαλκάνια τα κράτη μέλη του Νότου θα έχουν λιγότερες εισροές από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα» δήλωσε εν συνεχεία σχετικά με τα κατά της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς εν τέλει, με το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι το δικαίωμα της αρνησικυρίας υπογραμμίζει το εξής «μακρό ιστορικά η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει. Σε κάποια φάση κάποιους μπλοκάρει, αλλά μετά από ένα, δύο χρόνια αργότερα προχωράει. Το έχουμε δει με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το είδαμε με το Μάαστριχτ, το είδαμε και σε διάφορες άλλες ιστορικές στιγμές. Καταφέρνει λοιπόν, και βρίσκει τη συναίνεση, ακόμα και αν χρειαστούν μερικά χρόνια για να κάνει τα βήματα εμπρός (..) Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μέσα από τη διαδικασία της λεγόμενης εποικοδομητικής αποχής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος