Πρόεδρος ΟΕΚ Γερμανίας: “Οι απόδημοι θέλουμε μια διακριτή εκπροσώπηση στην ελληνική βουλή”

Στη “Φωνή της Ελλάδας” κα συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε χθες Τετάρτη 24 Μαΐου, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Πάνος Δροσινάκης.

Ο κ. Δροσινάκης, γεννήθηκε στην Ελλάδα, έζησε για πολλά χρόνια στη Χαλκιδική και ακολούθησε τον δρόμο για τη Γερμανία και συγκεκριμένα το Κίελο, το 1991 ως “ερωτικός μετανάστης”. Κατέχει πτυχίο φυσικής και πληροφορικής, και η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από την εφηβική ηλικία. “Πάντα ήθελα να προσφέρω… είναι μέσα στο αίμα μου” είπε χαρακτηριστικά. Υπήρξε μέλος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας στο Κίελο, μέλος του ΔΣ της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου από το 2006, και πρόεδρος από το 2015. Υπήρξε ακόμη αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) μέχρι τις πρόσφατες εκλογές που τον ανακήρυξαν πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, μίλησε για τον ρόλο των ελληνικών κοινοτήτων σήμερα, τονίζοντας ότι είναι “ένας πολύ σημαντικός πολιτικός – όχι κομματικός – ρόλος” και προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας ημερίδας όπου θα συμμετέχουν οι ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας, για να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα προσαρμοστούν οι ομογενειακές οργανώσεις στα νέα δεδομένα, πως θα διαμορφώσουν τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους ρόλο έτσι ώστε να προσελκύσουν στους κόλπους τους, Έλληνες 3ης και 4ης γενιάς αλλά και τους νεομετανάστες συμπατριώτες μας.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Δροσινάκης είπε πως “το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πρώτη φορά ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους, Έλληνες του εξωτερικού…. αλλά είναι γεγονός ότι στο άκουσμα αυτού του νομοσχεδίου, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι προϋποθέσεις της ελληνικής πολιτείας θα ήταν τόσο περιοριστικές που θα απέκλειαν το μέγιστο κομμάτι της Διασποράς από αυτή τη διαδικασία” και τόνισε ότι “πρέπει να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος καθολικά, όχι μόνο εκτός της ελληνικής επικράτειας αλλά και εντός“. Συμπληρωματικά ο κ. Δροσινάκης υπογράμμισε: “Θέλουμε μια διακριτή εκπροσώπηση. Να εκλέγονται Έλληνες απόδημοι, μπορεί και μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, αλλά να εξασφαλίζεται αυτή η εκλογή, να είναι σε εκλόγιμη θέση ο υποψήφιος. Ο καλύτερος τρόπος όμως θα ήταν να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι τους υποψηφίους απόδημους και όχι μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, επισημαίνοντας ότι ζήτησε την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. “Μπορεί το ΣΑΕ να παίξει έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο. Ο χαρακτήρας του είναι διεκδικητικός… μπορούμε να μάθουμε από τα προβλήματα του παρελθόντος του ΣΑΕ και μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες βάσεις που θα αποκλείουν την πιθανότητα να ξανασυμβούν παρόμοια λάθη ” κατέληξε

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος