Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά τη Δευτέρα 15 Μαΐου, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας κα Ρώμα Σιάχου και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτειακή βουλή της Τασμανίας αλλά και για τις δράσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας..
Η κυρία Σιάχου, έχει πρωτοστατήσει εδώ και 40 χρόνια στον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων.
“Η αναγνώριση από την πολιτειακή βουλή της Τασμανίας της γενοκτονίας των Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων, την Πέμπτη 11 Μαΐου, είναι ιστορικής σημασίας και είναι αποτέλεσμα κινήσεων της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ενώ συνέβαλε σημαντικά ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Αντωνιάδης” ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σιάχου και συμπλήρωσε ότι στην Αυστραλία, υπάρχει μία συμμαχία και ένας κοινός αγώνας μεταξύ Ασσυρίων, Ελλήνων και Αρμενίων που συμβάλλει αποτελεσματικά στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Τόνισε δε, ότι πλέον στην Αυστραλία η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από τρία πολιτειακά κοινοβούλια (Νότια Αυστραλία, Νέα Νότια Ουαλία και Τασμανία) και απομένουν η Βικτώρια και το Περθ. “Πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε και την αναγνώριση από την πολιτειακή βουλή της Βικτώριας” κατέληξε.
Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, μίλησε για τις δράσεις του Συνδέσμου που έχει ήδη συμπληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας, Περίπου 200 είναι τα ενεργά μέλη του Συνδέσμου σήμερα, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ελληνικής λογοτεχνικής λαλιάς της Αυστραλίας. Όπως είπε, η πεζογραφία και η ποίηση του Απόδημου Ελληνισμού της Αυστραλίας, χαρακτηρίζεται από τη νοσταλγία για την πατρίδα και τα βιώματα της ξενιτιάς αλλά δεν απουσιάζουν και διαφορετικά θέματα, ειδικά από τους λογοτέχνες 2ης και 3ης γενιάς. Δύο παρουσιάσεις βιβλίων πραγματοποιούνται κάθε μήνα που συγκεντρώνουν πολλούς βιβλιόφιλους ομογενείς και παράλληλα κυκλοφορεί και το Βιβλίο – Λογοτεχνικό περιοδικό “Λόγος” στο οποίο παρουσιάζονται δωρεάν, νέα λογοτεχνικά κείμενα των Ελλήνων της Αυστραλίας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος διοργανώνει για πρώτη φορά Λογοτεχνικό Διαγωνισµό µε θέµα την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. Στόχος του διαγωνισµού, όπως είπε η κα. Σιάχου, είναι οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να προβληµατιστούν, να σχολιάσουν και να εκφράσουν τα συναισθήµατα και τις σκέψεις τους για τον ελληνικό κόσµο και πολιτισµό.
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος