Ανάλυση του Γ. Χαρίτου: Η σημασία της τετραμερούς στην Πάφο (audio)

Η πρωινή πυραυλική επίθεση της Συρίας στο Ισραήλ και η απάντηση του ισραηλινού στρατού χαρακτηρίζεται ως το σοβαρότερο περιστατικό μεταξύ των δυο χωρών εδώ και χρόνια. Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχει και συμμετοχή του Ιράν, που διατηρεί στρατεύματα στη Συρία.
Το θέμα αυτό μαζί με την τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ στην Πάφο, που εντάσσεται στις περιφερειακές πρωτοβουλίες με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, ανέλυσε ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν Γκουριόν, και διδάσκων ιστορία Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο κ. Χαρίτος εξήγησε σε ποιο βαθμό εξαρτάται η πρωτοβουλία αυτή και από την πρόοδο του αγωγού Eastmed, αλλά αναφέρθηκε και στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία για τη συστοιχία ελληνικών Πάτριοτ.
Επιπλέον συζητήθηκε η προοπτική των εκλογών που έχει προκηρύξει η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas προκήρυξε εκλογές μετά από 15 χρόνια. Τι οδήγησε τον αρχηγό της Φατάχ στην απόφαση αυτή, ποια η στάση της Χαμάς, ποιες χώρες «εμπλέκονται» στην εξέλιξη αυτή και τελικά, πράγματι θα γίνουν οι εκλογές;

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ