Ζάκυνθος: S.O.S εκπέμπουν οι παραδοσιακοί οικισμοί Λούχα-Γύρι

Το «ταξίδι» των σκουπιδιών του νησιού σε Ελλάδα και Ζάκυνθο ίσως τερματίσει στην περιοχή της Λούχας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας της Λούχας, Π.Ξένος, φέρεται να προτίθεται να ενοικιάσει ή και πουλήσει έκτασή του, στην οποία θα χωροθετηθεί η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έκταση βρίσκεται στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι Βραχιόνα» και σε απόσταση μόλις 1 χλμ από τα δύο πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά του νησιού, Λούχα και Γύρι. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας αλλά και το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον των δύο χωριών προσελκύουν κάθε καλοκαίρι πολλούς ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να «αποδράσουν» από τις πολυπληθείς τουριστικές περιοχές του νησιού. Η σχετική πληροφορία, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά -εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Ζακύνθου επιμένουν στη γενική αναφορά περί Βραχιόνα ενώ ο κ. Π. Ξένος δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις- έχει εξεγείρει του κατοίκους των δυο χωριών, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζουν, που πρόκειται να διαπραχθεί στην περιοχή τους.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο κάτοικος της Λούχας, Διονύσιος Ξένος, αναφέρθηκε στην εξώδικη διαμαρτυρία με τις υπογραφές 54 κατοίκων προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές (δήμαρχο, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου, αντιπεριφερειάρχη) και υπηρεσίες (εφορεία αρχαιοτήτων, δ/νση δασών), στην οποία γίνεται λόγος για παράνομη και άδικη απόφαση. Εξηγώντας τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς ο κ. Ξένος υποστήριξε ότι, μετά από το πολύ μεγάλο «ταξίδι» που έχουν κάνει τα σκουπίδια το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Θήβα, Αγαλά, Γαλάρο, Ορθονιές και άλλες περιοχές φαίνεται να καταλήγουν εντελώς πρόχειρα και με μεγάλη ανευθυνότητα σε χώρο της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων, για τον οποίο δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες και άδειες. Επίσης, τόνισε ότι, όλα γίνονται εν κρυπτώ και με μυστικοπάθεια αφού οι κάτοικοι έμαθαν τις σχετικές ενέργειες «από σπόντα», ενώ, άφησε αιχμές για επιλογή της εν λόγω περιοχής, αφενός, επειδή έχει λίγους κατοίκους – άρα, δεν θα έχει μεγάλο κόστος σε ψήφους λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε ο αδύναμος κρίκος»- και, αφετέρου, διότι είναι απομακρυσμένη. Μάλιστα, δίνοντας έμφαση στον τελευταίο ισχυρισμό του, αναρωτήθηκε «γιατί εάν δεν υπάρχει ζήτημα ρύπανσης και είναι όλα τόσο τέλεια και αγγελικά πλασμένα στη λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας όταν επρόκειτο για χωροθέτησή της στην περιοχή Μέλενες στις Ορθονιές είπαν εδώ μας βλέπουν να πάμε κάπου να μη μας βλέπουν;»

Ο κ. Ξένος αναφερόμενος στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αγίων Θεοδώρων, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τις περιπατητικές διαδρομές και το καταφύγιο θηραμάτων, ενώ, επιπλέον, είπε ότι ο επίμαχος χώρος -όπου η δημοτική φέρεται να δρομολογεί την εγκατάσταση της ενδιάμεσης λύσης- αφορά και ένα μεγάλο τμήμα έκτασης (περίπου 12,5 στρέμματα) που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Για τον παραδοσιακό χαρακτήρα του τόπου επεσήμανε ότι, υπάρχουν διατηρητέες πετροκαλύβες, ευρήματα του μεσαιωνικού ναού των Αγίων Θεοδώρων. κ.α. Εντωμεταξύ, επιδιώκοντας να τονίσει την αντιφατικότητα λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης σχεδόν δίπλα στη Λούχα, ο κ. Ξένος ανέφερε ότι, επί εποχής δημαρχίας Αντώνη- Αντίοχου στο δήμο Αρτεμισίων – ο οποίος σήμερα είναι αναπλ. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ελατίων- δόθηκαν περίπου 550 χιλ. ευρώ για να γίνει το χωριό ανοιχτό λαογραφικό μουσείο, για να καταλήξει διερωτώμενος «το έφτιαξαν εχθές για να το καταστρέψουν σήμερα;»

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που παραχώρησε τη συνέντευξη ο κ. Ξένος, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από τον ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του.

Ρεπορτάζ : Μαρίνα Μάντζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος