Ζάκυνθος: Οργισμένη αντίδραση των Αστυνομικών κατά του Δικηγορικού Συλλόγου για την συζυγοκτονία

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου προκάλεσε η αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, η οποία αναφέρεται στην υπόθεση της συζυγοκτονίας της 40χρονης και αφήνει αιχμές για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, αδράνεια ή και παρατυπίες από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ζακύνθου. Ο Δικηγορικός σύλλογος κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, την αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Η ένωση Αστυνομικών Ζακύνθου κάνει λόγο για “κατάπτυστο κείμενο, γεμάτο ψεύδη και πρόχειρη αποτύπωση των γεγονότων” και αποδίδει σκοπιμότητες στην κίνηση αυτή.
Οι αστυνομικοί παραθέτουν τα γεγονότα της συζυγοκτονίας και απαιτούν δημόσια συγγνώμη από τον δικηγορικό σύλλογο.

Η ανακοίνωση των Αστυνομικών αναφέρει:

“… Ο δικηγορικός σύλλογος Ζακύνθου , πάρα το ότι είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί, προτίμησε να χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί, εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους, προκειμένου να κερδίσει εντυπώσεις. Ενημερώνουμε το δικηγορικό σύλλογο Ζακύνθου ότι όλοι οι αστυνομικοί που με οποιοδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην υπόθεση έπραξαν τα δέοντα υπερβάλλοντας τον εαυτό τους.

Τα γεγονότα τους διαψεύδουν και έχουν ως εξής:
Η άτυχη μητέρα μετά την επιστροφή της στο σπίτι αφού είχε υποβάλλει τη μήνυση περίμενε τα παιδιά της και μετά πήγε ο δράστης. Τον είχε λυπηθεί και προ μηνός του επέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι, πάρα την σε βάρος του δικαστική απόφαση περιοριστικών μέτρων, για την οποία ουδέποτε ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου και τώρα τον ξανά έδιωχνε.
Δεν χτύπησε ο δράστης το θύμα, κινήθηκε εναντίον της και ο δεκατετράχρονος γιος τους απέτρεψε κάτι περισσότερο χτυπώντας με τα χέρια του το δράστη πατέρα του.
Κανένας δεν επικοινώνησε από την αστυνομία με το δράστη, από που προκύπτει ότι γνώριζε ο δράστης την καταγγελία σε βάρος του;
Ακόμη και η ώρα θανάτου έχει συμπτυχτεί κατά μία ώρα για να ταιριάξει στο σενάριο.
Εμείς ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική του δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου , θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα :
1.Είχε νομικό σύμβουλο το θύμα;
2.Είναι o νομικός σύμβουλος του θύματος μέλος του δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου ή και του Δ.Σ αυτού;
3. Το θύμα ενημέρωνε το νομικό της σύμβουλο ;
4. Σε ποίες ενέργειες την προέτρεψε να προβεί ;
5. Ως νομικός της σύμβουλος όφειλε ή όχι να την προστατεύσει ; Δεν πληροφορήθηκε την προ μηνός επιστροφή του δράστη στη συζυγική στέγη; Σε ποιες ενέργειες προέβη;
6. Μήπως αυτός ο νομικός σύμβουλος προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του από το βάρος των τύψεων ;
7. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο δικηγορικός σύλλογος για την αλλαγή-βελτίωση του νομικού πλαισίου (ενδοοικογενειακή βία); Θα επιθυμούσαμε να δημοσιεύσετε ένα τέτοιο σχετικό έγγραφο σας που άπτεται της νομικής επιστήμης σας.
8. Έχετε μεριμνήσει ως σύλλογος για την παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών στα αδύναμα οικονομικά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας;
9.Ήρθατε σε επικοινωνία με το μέλος σας , δικηγόρο του δράστη, προκειμένου να ενημερωθείτε για τα γεγονότα ;
10. Δεν έχουν καλυφτεί τα ερωτήματα σας με τη δημόσια τοποθέτηση
του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ ΘΕΟΔΟΡΙΚΑΚΟΥ Τάκη ;
Υ.Γ. Κύριοι πετύχατε το στόχο σας. Κερδίσατε τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που σας αναλογούν.
Τώρα απαιτείται η δημόσια συγγνώμη σας.”

Και η αναφορά του δικηγορικού συλλόγου που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των αστυνομικών:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου με το υπ΄ αριθμ. 11/03-08-2022 πρακτικό συνεδριάσεως αυτού αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή της παρακάτω αναφοράς στους παραπάνω αποδέκτες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες κρατικών λειτουργών, σε σχέση με την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που έγινε στη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2022.
ΑΝΑΦΟΡΑ
Όπως είναι γνωστό τις πρωινές ώρες της 1ης-8-2022, άνδρας Αλβανικής καταγωγής μαχαίρωσε στη Ζάκυνθο, μέχρι θανάτου τη 49χρονη σύζυγό του, και λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη, στην περιοχή του Κερίου Ζακύνθου, όπου πήγε στην οικοδομή που εργάζεται. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πρόκειται να απολογηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ενώπιον της κας Ανακρίτριας Ζακύνθου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο κατηγορούμενος-δολοφόνος στις 8 το βράδυ της Κυριακής “βρέθηκε στο σπίτι και ξεκίνησε να τη χτυπά ανελέητα εκτονώνοντας πάνω της την αρρωστημένη του μανία. Η γυναίκα σε άθλια κατάσταση και αφού αυτός είχε εξαφανιστεί κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια της και για δεύτερη φορά να περάσει το κατώφλι της αστυνομίας και να υποβάλει μήνυση εναντίον του βασανιστή της. Οι αρχές φέρονται να τον αναζητούσαν και στις 22:30 μ.μ. που το θύμα επιστρέφει στο ισόγειο της διπλοκατοικίας στην περιοχή Τσιλιβί, τον βρίσκει μπροστά της. Σύμφωνα με μια αυτόπτη μάρτυρα ο δράστης την αρπάζει από τα μαλλιά και τη σέρνει στο μπαλκόνι, φωνάζοντας της θα σε “σκοτώσω”. Ακολούθως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ με κουζινομάχαιρο που κάρφωσε με μανία σε όλα τα σημεία του σώματός της, της πήρε τη ζωή.
Από το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ίδιος δράστης είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία , μετά από ξυλοδαρμό της συζύγου του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο, να μην πλησιάζει τη σαραντάχρονη σύζυγό του και την συζυγική εστία, στα 100 μέτρα.
Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των αρχών σε σχέση με την ορθότητα της τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία του θύματος, με δεδομένο ότι ο δράστης, ήταν ήδη υπότροπος και μάλιστα του είχαν τεθεί αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι.
Α) Ζητείται να διερευνηθεί υπό ποίες συνθήκες και με ποίο τρόπο έλαβε χώρα η καταδίωξη του δράστη μετά τη μήνυση που ητου υπεβλήθη από το θύμα την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, το οποίο προσήλθε στην αστυνομία χτυπημένο ανελέητα.
Β) Εάν αναζητήθηκε ο δράστης για να συλληφθεί ή αλλιώς αυτός ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από τον αστυνομικό προανακριτικό υπάλληλο, ότι διώκεται συνεπεία της εγκλήσεως της συζύγου του και ότι όφειλε να προσέλθει αυτοβούλως για να συλληφθεί.
Γ) Εάν δεν έγινε ποτέ αυτή η τηλεφωνική ειδοποίηση και πρόσκληση του δράστη εκ μέρους του προανακριτικού υπαλλήλου, τότε ΠΩΣ αυτός πληροφορήθηκε ότι καταμηνύθηκε και ότι αναζητείται να συλληφθεί, γεγονός που τον εξόργισε και τον κατεύθυνε προς την οικία του θύματος, όπου και την δολοφόνησε;
Δ) Αφού ήσαν εμφανέστατα τα σημάδια του ξυλοδαρμού, γιατί συνεπεία της μηνύσεως του θύματος αυτή δεν παραπέμφθηκε στο Γ. Νοσοκομείο Ζακύνθου, με γραπτή παραγγελία και με τη συνοδεία αστυνομικού οργάνου, για τη διενέργεια της επιβαλλόμενης ιατροδικαστικής έκθεσης. Η όλη αυτή διαδικασία θα διαρκούσε κάμποσες ώρες (τουλάχιστον), ο δράστης δεν θα είχε ανεύρει το θύμα στην οικία της και πιθανότατα αυτή σήμερα θα ζούσε….Πολύ περισσότερο, που λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, θα μπορούσε μέσω του ιατρικού προσωπικού να κρατηθεί αυτή στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του Νοσοκομείου για λόγους υγείας και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχει αποσοβηθεί η θανάτωσή της που συνέβη περίπου 1 ώρα μετά την γνώση από το δράστη της μηνύσεως του θύματος.
Ε) Εάν ενόψει την υποτροπής του δράστη και του περιοριστικού όρου που του είχε υποβληθεί , υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρχές για την προστασία του θύματος, το οποίο φαίνεται να επέστρεψε μόνο στην οικία του, όπου την περίμενε ο δράστης για να τη σκοτώσει.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έχει αναφερθεί εγγράφως σε όλες τις αρμόδιες Αρχές για την πλημμελή τήρηση των όρων της αυτόφωρης διαδικασίας στη Ζάκυνθο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5-7-2021, είχε σταλεί προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου για τη μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε σοβαρότατα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα, και μέχρι σήμερα, ακόμη δεν τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα εγκλήματα του άρθρου 28 του 1650/1986.

Στις Αρχές που κοινοποιείται η παρούσα αναφορά απευθύνεται η παράκληση να επιδειχθεί η στοιχειώδης ευαισθησία και να αποτραπεί η επικράτηση της ανομίας στο νησί της Ζακύνθου”.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ