Ζάκυνθος: Μόνιμο φαινόμενο τα σκουπίδια

“Πού είναι το κράτος; Πουθενά. Τα σκουπίδια όμως είναι εδώ! Πού είναι η κοινωνία, τώρα που λείπει το κράτος;” δήλωσε ένας αγανακτισμένος πολίτης. Η τοπική κοινωνία ενός τουριστικού νησιού, με τη σειρά της, αν και αποκομίζει ιδιωτικά κέρδη από την εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού, της περιβαλλοντικής ομορφιάς, δεν ανέπτυξε ποτέ ισχυρά αντανακλαστικά προστασίας αυτής της πηγής εσόδων. Η λογική της ανάθεσης και των συγκεντρωτικών ουτοπικών λύσεων πρυτάνευσε και σ’ αυτό το θέμα.

“Κανείς μας δεν θέλει τα σκουπίδια δίπλα του, στο χωριό του.”

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πόσο διαφορετικά μας απάντησαν οι κάτοικοι του νησιού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γνώμης από την ΕΡΤ Ζακύνθου άλλοι, επιρρίπτουν ευθύνες στους Ζακυνθινούς εργάτες καθαριότητας για τις λίγες απεργιακές κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, άλλοι στον δήμο, την Περιφέρεια και κατ’ επέκταση το κράτος, ενώ άλλοι στους γηραιότερους συμπολίτες τους οι οποίοι έχουν άγνοια ή δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν ανακύκλωση με αποτέλεσμα να λειτουργούν ασυνείδητα.

Λίγοι, όμως σκέφτηκαν ότι μπορούν απλώς να μη δημιουργούν σκουπίδια. “Πετάμε τα οργανικά κατάλοιπα στα χωράφια (για λίπασμα) ή στις κότες, καίμε τα βρόμικα χαρτιά σε κλιβάνους και καυστήρες και ανακυκλώνουμε τα υπόλοιπα”,δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η Ζάκυνθος με την παράνομη διάρκεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ και την μεταφορά των σκουπιδιών σε ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου κινδυνεύει, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νέα καταδίκη της χώρας και επιβολή προστίμου λόγω μη συμμόρφωσης με την προηγούμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η διάρκεια της μη αποκομιδής των σκουπιδιών φαίνεται να μην έχει τέλος. Ο ΧΥΤΑ του νησιού έχει κορεστεί από το 2014, αδυνατώντας να δεχθεί νέα σκουπίδια, ενώ η δημοτική αρχή και η Πολιτεία αδυνατούν μέχρι σήμερα να προσφέρουν μια αξιόπιστη λύση, τη στιγμή μάλιστα που η νέα τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι ευθύνες της Πολιτείας και του δήμου, που δεν έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να εφαρμόσουν ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ζάκυνθο, είναι δεδομένες. Προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν κανέναν και να μην επωμιστούν το παραμικρό πολιτικό κόστος, δεν παίρνουν καμία τελική απόφαση για το πού θα πάνε τα σκουπίδια.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει καταλήξει σε ένα “πινγκ πονγκ” ευθυνών μεταξύ αρμοδίων και μη. Ο “οδικός χάρτης” για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί και τον τερματισμό νομικά και πρακτικά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον Σκοπό έχει αλλάξει αρκετές φορές άνευ αποτελέσματος.

Σήμερα με μια αμοιβαία ανοχή των υπηρεσιών και των κοινωνικών φορέων συλλέγονται τα απορρίμματα από ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, το νοσοκομείο και οι ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές (π.χ. πόλη, Λαγανάς, Τσιλιβί). Τα σκουπίδια δεν απομακρύνονται από όλες τις περιοχές, όμως η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται εν μέρει.

Από την άλλη πλευρά οι πολίτες έχουν τον φόβο ότι τα σκουπίδια θα επιστρέψουν πάλι, όπως κάθε φορά, ένας από αυτούς αναφέρει: “Το λυπηρό είναι ότι σε μερικούς μήνες θα έχει ξεχαστεί το πρόβλημα, τώρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν όλα καλά και θα αρχίσουν πάλι τα ίδια, γιατί είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι και η μνήμη μας είναι πολύ μικρή σε αυτά τα ζητήματα”.

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Λουκίσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος