Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μανώλης Μαραγκουδάκης, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο νησί», τη μετατροπή του δηλαδή σε νησί ενεργειακά αυτόνομο, σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».
Αναλυτικά, το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. Επίσης αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.
Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού να ξεπεράσει το 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα αναλάβει, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα (12) έτη.
Για το έργο μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος