Χίος: Προγραμματική σύμβαση 500.000 ευρώ Δήμου με ΕΟΤ για τουριστική προβολή

Ως ένα από τα 10 νησιά που θα είναι τα επόμενα χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης και που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο είδος τουριστικού προϊόντος που η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει, χαρακτήρισε τη Χίο ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.
«Αυτός είναι ο βιώσιμος τουρισμός, που δεν θα στρέφεται εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος και των ίδιων των κοινωνιών αλλά θα είναι πολύ φιλικός και προς τις δύο πλευρές.
Η Χίος έχει όλα τα προσόντα για να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα, χρειάζεται υποδομές και φυσικά προβολή», σημείωσε ο κ. Φραγκάκης που μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και το Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, παρουσία εκπροσώπων των φορέων τουρισμού, παρουσίασαν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΤ και του Δήμου Χίου.

Μέσα από συνολική χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τα 5 νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών, η Χίος εξασφαλίζει 500.000 ΕΥΡΩ, 25% περισσότερα από την περσινή αντίστοιχη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ΕΥΡΩ.
Ποτέ άλλοτε δεν έχουν δοθεί από την Πολιτεία 900.000 ΕΥΡΩ για προβολή του νησιού, σημείωσε ο Δ. Φραγκάκης που τόνισε πως στόχος είναι να δείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, μέσα από μια καμπάνια προβολής τα αποτελέσματα της οποία αναμένεται να φανούν μετά από 2 περίπου χρόνια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση μιλά με έργα υποδομών, που για το νησί είναι μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο και τελωνείο. «Δημιουργούνται οι κρατικές υποδομές που είναι σημαντικές», σημείωσε, ενώ «το μεταναστευτικό που αποτέλεσε τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου 2015-2019, πλέον δεν αποτελεί θέμα συζήτησης».
Παράλληλα τόνισε ότι το νέο χωροταξικό θα είναι πιο φιλικό απέναντι στις επενδύσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θεμελίωση του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχείου» στη Χίο.
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία του Δήμου με τους φορείς για τα θέματα τουρισμού, ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, εξήρε το πρόγραμμα. Την πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΟΤ τόνισε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα τουρισμού, Κώστας Βεργίνας, επισημαίνοντας ότι για τη Χίο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κλινών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας σημείωσε ότι προέχει η συνεργασία και τόνισε ότι πέρυσι υπήρχαν νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, όπως η Λήμνος που πήγε καλύτερα από το 2019, σχολιάζοντας το αρχικό σχόλιο του ΓΓ του ΕΟΤ πως το 2023 αναμένεται καλύτερο από το 2022.

Χίος: Προγραμματική σύμβαση 500.000 ευρώ Δήμου με ΕΟΤ για τουριστική προβολή

Το «διαμαντάκι πάει να αναδειχθεί»
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Χίου εξέφρασε την ικανοποίησή του που το πρόγραμμα προβολής περνά στην ευθύνη του Δήμου, αφού έτσι μπορεί να είναι πιο στοχευμένο. Παράλληλα ο Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χίου Γιώργος Περρής έθεσε εγκαίρως το πρόβλημα που δημιουργείται με τα προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου που μπαίνει οριζόντια η απαίτηση για τη δημιουργία 3 ετήσιων μονάδων εργασίας, που για τις μονάδες της Χίου είναι απλησίαστος στόχος.
«Το νησί το δικό μας, ως ένα διαμαντάκι που πάει να αναδειχθεί, έχει τα εχέγγυα και μπορεί να στηρίξει αυτή την ανάγκη που η χώρα πάει να αναδείξει γιατί είναι πηγαίο και αυθεντικό», σημείωσε η Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη, που τόνισε ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά για να προβληθεί ως ένας ελκυστικότερος και διαφορετικός προορισμός η Χίος.
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου και του Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ, Σοφία Μιχάλα, σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία (ή που χρήζουν βοήθειας) που αποτελούν ένα πολύ υψηλό ποσοστό τουριστών. Τόνισε εξάλλου ότι η έλλειψη υποδομών παρατηρείται και στα πλοία της γραμμής, όπου μόνο δύο καμπίνες έχουν για παράδειγμα υποδομή (στην τουαλέτα) για ΑΜΕΑ.
Παράλληλα στις ερωτήσεις από πλευράς δημοσιογράφων τέθηκε το θέμα των ακριβών εισιτηρίων και η επισήμανση πως με τα προγράμματα Κοινωνικού τουρισμού πράγματι υπήρξε κίνηση προς το νησί.

Χίος: Προγραμματική σύμβαση 500.000 ευρώ Δήμου με ΕΟΤ για τουριστική προβολή

ΓΓ του ΕΟΤ : Να προσέξουμε τα λάθη των άλλων προορισμών
Σημείωσε ότι “για τη Χίο είναι μια καλή ευκαιρία να σχεδιάσουμε από την αρχή την τουριστική ανάπτυξη, και να προσέξουμε λάθη άλλων προορισμών”.
Αποδέχτηκε ότι οι τρεις θέσεις εργασίας είναι πολλές για μικρές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί, όμως υπάρχει και η ανάγκη των νέων θέσεων εργασίας.
Σε ότι αφορά την διαφημιστική καμπάνια, επισήμανε ότι κύρια το βάρος θα πρέπει να δοθεί στο διαδίκτυο και πως τα αποτελέσματα θα φανούν σε δύο περίπου χρόνια. Οπότε η φετινή χρονιά θα δείξει κατά πόσο προχώρησε και η περσινή καμπάνια των 400.000 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος