Χίος: Νέος τεχνικός έλεγχος στο 5ο Δημοτικό Σχολείο – Τι προτείνουν οι δημοτικές παρατάξεις

Νέο έλεγχο από μηχανικούς του Δήμου Χίου στην πτέρυγα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου, που παρά τα προβλήματα που φαίνεται πως έχει λειτουργεί κανονικά, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης.

Και ενώ έχει συμβασιοποιηθεί το έργο και αναμένεται ο ανάδοχος να ξεκινήσει εργασίες στο κτήριο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η ανάρτηση του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη προκάλεσε την έντονη συζήτηση ειδικά από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ξενάκης (video) εξέφρασε πάντως την ενόχληση της Δημοτικής Αρχής πως ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος αντί να παίρνει μια φωτογραφία από το facebook θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τη Δημοτική Αρχή. Να σημειώσουμε ότι στην επίμαχη πτέρυγα, κατασκευής του 1993, στεγάζονται οι τάξεις της Γ, Δ, Ε τάξης, ενώ σε ενοικιασμένο κτήριο που δεν έχει όμως προβλήματα και σε λυόμενες αίθουσες κάνουν μάθημα οι υπόλοιπες τάξεις. Πάντως ακόμα και στην πτέρυγα του 1936 που έχει βγει ακατάλληλη και πριν μόλις στις 27 Μαρτίου υπογράφηκε η μελέτη για την ανακατασκευή της, στεγάζονται το γραφείο των δασκάλων και η αίθουσα υπολογιστών.
Το συγκεκριμένο σχολείο έχει 170 μαθητές και 32 εκπαιδευτικούς και περιορισμένους χώρους αύλησης, ειδικά μετά την ανάπτυξη των λυόμενων αιθουσών.


Ζητούν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ο συνδυασμός “Χίος Μπροστά” ζητά να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας του 5ου δημοτικού Σχολείου, εκτός ημερησίας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα ο συνδυασμός του Γιάννη Καραβασίλη έχει δώσει και την πρότασή του στη δημοσιότητα που είναι η «άμεση μεταφορά όλης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο διπλανό ήδη μισθωμένο οικόπεδο που έχει το χώρο να την φιλοξενήσει.

Άμεσο έλεγχο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο στο κτίριο που σήμερα χρησιμοποιείται. Άμεση μελέτη του κόστους των επισκευών στο σύνολο των κτιρίων και εκτίμηση του κόστους των παρεμβάσεων έναντι του κόστους μίας συνολικής και πιθανά ριζικής λύσης με νέα κατασκευή.

Εφόσον επιλεγούν οι επισκευές τότε με τις δραστηριότητες να είναι στο διπλανό χώρο μπορεί να ξεκινήσει ουσιαστική παρέμβαση με τους μαθητές και τους δασκάλους ασφαλείς».

Χίος: Νέος τεχνικός έλεγχος στο 5ο Δημοτικό Σχολείο – Τι προτείνουν οι δημοτικές παρατάξεις
5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου

Συζήτηση στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο ζητά και ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας «Συμμαχία Αξιών», ζητώντας μεταξύ άλλων να προσκομιστεί και «κάθε σχετικό έγγραφο με το έργο που απαιτείται να γίνει στο δεύτερο κτίριο, σε σχέση με τις κολώνες και τα ταβάνια των μπαλκονιών, καθώς και έγγραφη βεβαίωση των τεχνικών υπηρεσιών σχετικά με την ακαταλληλότητα και την ασφάλεια του».

Επίσης για δεύτερη φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Χίου, αποτελούμενη από τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος Αμπαζή Γιώργο, Κυρίτση Αγλαΐα και τον επικεφαλής της ΛΑΣ και δημοτικό σύμβουλο Μάρκο Σκούφαλο, επισκέφθηκαν το 5o δημοτικό Σχολείο Χίου, για να ενημερωθούν από κοντά για πολλοστή φορά για τα χρονίζοντα προβλήματά του.
«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, στο εν λόγω σχολείο δεν έχει μπει πέτρα πάνω στην πέτρα. Την ώρα μάλιστα, που προτεραιοποιούν να ρίχνουν άσφαλτο-της τάξης των 2-3 εκατομμυρίων ευρώ αντί να θωρακίζουν τα σχολεία- ελέω προεκλογικής περιόδου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ καλούνται οι «εκπαιδευτικοί του σχολείου να μπουν μπροστά μαζί με τους γονείς για την επίλυση των προβλημάτων τους και την προστασία της ζωής τους και των μαθητών τους και όλα αυτά ενόψει των εκλογών να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και αγώνα».

Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χίου

Να διενεργηθεί ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος στο 5ο δημοτικό σχολείο και να γίνουν οι απαραίτητες αντισεισμικές παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις του κτιρίου με βάση τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.
Καλεί επίσης τον Δήμο να ενημερώσει άμεσα για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, τους ελέγχους πυρασφάλειας, τους ελέγχους των καυστήρων που έχουν γίνει και παράλληλα να προχωρήσουν άμεσα όλες οι επισκευές που χρειάζονται στα σχολεία.
“Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, όσο κωλυσιεργούν και δεν παίρνουν μέτρα στήριξης των σχολείων. Κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε”, σημειώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος