Χίος: Τι απαντά ο Δήμος για το 5ο Δημοτικό Σχολείο και τη δημοσίευση Τσελέντη

«Ανυπόστατα» χαρακτηρίζει ο Δήμος Χίου τα όσα δημοσιεύθηκαν «αναφορικά με την ασφάλεια της λειτουργίας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου», από το σεισμολόγο Ακη Τσελέντη.

«Μετά από τη σεισμική δόνηση της 30ης Οκτωβρίου του 2020, σ.σ. στη Σάμο, και μέσα στο πλαίσιο του ελέγχου των κτηρίων -και κυρίως των σχολικών- από μεικτά κλιμάκια μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στελεχών της Τεχνικής του Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, διαπιστώθηκε ότι το βόρειο τμήμα του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου (κατασκευής 1936) έχει υποστεί βλάβες.
Άμεσα εκκενώθηκε ο χώρος και τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, εξευρέθη χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης και επέκτασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησε η διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα, 27 Μαρτίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης με την εταιρία «Ανάπλαση Α.Ε.» με συμβατική δαπάνη 220.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου ο Δήμος Χίου.


«Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται και ο στατικός έλεγχος όλων των κτηρίων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και όχι μόνον του τμήματος που έχει αποκλεισθεί από τη χρήση». Ο λόγος γίνεται για την νέα πτέρυγα του 1993, την οποία και φωτογραφίζει ο γνωστός σεισμολόγος αφού είναι εμφανή τα σίδερα στις κολόνες και μάλιστα έχουν οξειδωθεί. Ενώ από αυτό το κτήριο πριν από ένα χρόνο έπεσαν σοβάδες από το μπαλκόνι του ορόφου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν περαιτέρω πρόβλημα.
Για το τμήμα αυτό όπου υπάρχουν 4 αίθουσες και κάνουν μάθημα, μαθητές των τάξεων Γ. Δ και Ε, «ο Δήμος Χίου με πιστώσεις «ΣΑΤΑ Σχολείων» έχει προκηρύξει από Νοέμβριο 2022 το έργο «Επισκευαστικές Εργασίες Σχολικών Συγκροτημάτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου 2022», προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα των επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες του κου Τσελέντη καθώς και ζητήματα υγρομόνωσης για το 5ο Δημοτικό σχολείο, έργο το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί.

Χίος: Τι απαντά ο Δήμος για το 5ο Δημοτικό Σχολείο και τη δημοσίευση Τσελέντη

«Τέλος, τονίζεται ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».
«Στον απόηχο τραγικών γεγονότων και ιδίως σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας εκτός από την αδήριτη υποχρέωση όλων των φορέων για την επαγρύπνηση και την άμεση επίλυση ανοιχτών ζητημάτων, κρίνεται επιβεβλημένη και αυτονόητη και η προσοχή, η υπευθυνότητα και η συνετή διατύπωση απόψεων. Ο ανοιχτός διάλογος και η κατάθεση απόψεων ευνοεί αδιαμφισβήτητα τη δημοκρατία, ωστόσο η αμετροέπεια και διασπορά αβάσιμων πληροφοριών συσκοτίζει την κοινή γνώμη, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα και προκαλώντας αναίτια ανησυχία και θόρυβο.
Ο Δήμος Χίου και η Δημοτική Αρχή θέτουν ως κορωνίδα των προτεραιοτήτων της την ασφάλεια των δημοτών. Αποδεδειγμένα, έμπρακτα και μετρήσιμα», καταλήγει το δελτίο τύπου ντου Δήμου Χίου, σαφέστατα ενοχλημένου από την ανάρτηση του γνωστού σεισμολόγου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος