Βόρειο Αιγαίο: Ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου (audio)

Ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου ύψους 25 εκατ. ευρώ, από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, όπου αρχικά πιστώνονται στους λογαριασμούς των ωφελούμενων κατοίκων, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά έως το τέλος του Ιανουαρίου 12 εκ. ευρώ για τις μετακινήσεις του 2021.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ήδη ξεκίνησε η πληρωμή των εισιτηρίων για τις μετακινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας και τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα ποσά για μετακινήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές και για τους υπόλοιπους μήνες του 2021.

Παράλληλα, σ’ ότι αφορά στα καύσιμα, στα 42 νησιά εφαρμογής του μέτρου θα πιστωθούν σε κατοίκους και επιχειρήσεις 4,1 εκατ. Ευρώ, ενώ για τις 381 νησιωτικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο δειγματοληπτικό έλεγχο του δεύτερου εξαμήνου του 2020, αποδεσμεύονται πόροι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο Φεβρουάριου θα προχωρήσει η πληρωμή των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Εξοφλούνται άμεσα:

o 11.951.277,82€ για μετακινήσεις επιβατών Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2021.

o 5.010.646,42€ για 381 επιχειρήσεις που μετείχαν του δείγματος ελέγχου για δαπάνες του Β’ εξαμήνου του 2020.

o 4.504.762,29€ για την επιδότηση προμήθειας καυσίμων σε πολίτες και επιχειρήσεις σε 42 νησιά της επικράτειας.

o 3.533.313,47€ θα κατανεμηθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος για 9.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν παραστατικά για δαπάνες του Α’ εξαμήνου του 2021 και δρομολογείται η σταδιακή πληρωμή τους τέλος Φεβρουαρίου.

Κανονικά συνεχίζεται η εφαρμογή του ΜΙ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με πλήθος βελτιώσεων και απλουστεύσεων, ώστε να αποτελέσει επιπλέον εργαλείο στήριξης των νησιωτών.

Από τις 18/1/2022 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων για μεταφορικές δαπάνες του Β’ εξαμήνου του 2021.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΝΑΝΠ 2021-2025, προωθώντας παράλληλα μέτρα απλούστευσης και εξορθολογισμού εφαρμογής. Το μέτρο αξιολογείται για πρώτη φορά με βάση υπαρκτά δεδομένα και σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους επιστημονικούς φορείς (ΚΕΠΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), καθώς και σε συνεργασία με νησιωτικά επιμελητήρια και τοπική αυτοδιοίκηση. Για το 2022 εξετάζεται η διεύρυνση του μέτρου των καυσίμων σε μεγαλύτερο αριθμό νησιών από τα 42 που ήδη εφαρμόζεται, καθώς επίσης και οι υπό προϋποθέσεις ένταξη της Κρήτης στην επιδότηση μετακινήσεων πολιτών με κοινωνικά κριτήρια. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επικοινωνία των ωφελειών για κατοίκους και επιχειρήσεις από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του νησιωτικού ισοδυνάμου.

Σ’ ότι αφορά στις ανησυχίες των νησιωτών, λόγω της καθυστέρησης στην πληρωμή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτουλάκης «Προχωράμε με την ίδια δυναμικότητα στην εφαρμογή του μέτρου και έχει ήδη δεσμευτεί η χρηματοδότηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσω του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος