Βόρειο Αιγαίο: Ερευνητικό έργο για άνεργους νέους και αδρανή κτίρια

Νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ). Κατοικίες και άλλα κτίρια που παραμένουν άδεια και παραδίδονται στη φθορά. Δύο πτυχές μία πραγματικότητας που χρονίζει σε πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Αναζητώντας δημιουργικές απαντήσεις σε αυτές τις καίριες προκλήσεις για μία βιώσιμη προοπτική και με όχημα την κοινωνική οικονομία, η ερευνητική ομάδα πίσω από το έργο Rework Aegean επιχειρεί να εφαρμόσει πιλοτικά στο Βόρειο Αιγαίο –και στη συνέχεια να επεκτείνει στην υπόλοιπη χώρα- μία ολιστική προσέγγιση που αφενός θα ενεργοποιεί τους νέους και αφετέρου θα αξιοποιεί το «αδρανές» κτιριακό απόθεμα.

«Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί μια από τις πλέον ευάλωτες περιφέρειες στις οικονομικές κρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια από τις περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στη χώρα μας που ούτως ή άλλως βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της σχετικής λίστας της Eurostat. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δεκαετιών, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπήρξε μείωση του μόνιμου πληθυσμού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψή πολλών χώρων κατοικίας ή εργασίας έως και την ερήμωση αρκετών οικισμών», εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Γκιάλης την επιλογή του Βορείου Αιγαίου ως πεδίου πιλοτικής εφαρμογής.

Το συγκεκριμένο έργο του Εργαστηρίου Γεωγραφίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ), στοχεύει στη δικτύωση Νέων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (ΝΕΕΤs) με καινοτόμες εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας και εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος. Για την επίτευξη του στόχου, στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται ένας κόμβος ενημέρωσης και δικτύωσης. Η κεντρική ιδέα που δοκιμάζεται είναι η σύζευξη μεταξύ ιδιοκτητών αδρανών κτιρίων και νέων που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Η σύζευξη θα επιτευχθεί μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το απόθεμα δύναται να αξιοποιηθεί είτε ως οικονομικά προσιτή στέγη είτε για να στεγάσει δραστηριότητες εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ) της περιοχής.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόσφατα και ολοκληρώνεται στα μέσα του 2023 περιλαμβάνει πέραν της δημιουργίας του κόμβου ενημέρωσης και δικτύωσης, τη δημοσίευση ακαδημαϊκών άρθρων, τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας καθώς και τη διενέργεια δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο νησί της Λέσβου. Με το Rework Aegean συνεργάζονται τοπικά ο κοινωνικός φορέας Ηλιακτίδα και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λέσβου, ενώ συνδράμει με τη διεθνή τεχνογνωσία της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης Housing Europe.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος