Το Σεπτέμβριο το 1ο Διεθνές Συνέδριο ELIA Lesvos confest

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο το 1ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά από το δεδομένο ότι η ελιά αποτελεί στοιχείο της διαχρονικής ταυτότητας της Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος καθιστούν απαραίτητη τη στήριξη και την αναβάθμιση της πολύπλευρης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο νησί γύρω από την ελιά, το λάδι και τα παράγωγα του (βρώσιμες ελιές, καλλυντικά από ελαιόλαδο, φάρμακα κλπ).

Παράλληλα, στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς τουριστικής προβολής της Λέσβου, ο πολιτισμός της ελιάς που χαρακτηρίζει την ιστορία του νησιού και ολόκληρης της Μεσογείου πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ELIA confest που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το τριήμερο 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 στη Λέσβο αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό. Οι δύo πρώτες ημέρες θα ειναι αφιερωμένες σε ένα επιστημονικό και ακαδημαϊκό συνέδριο σχετικά με την Ελιά, αναφορικά με την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση.

Το Σεπτέμβριο το 1ο Διεθνές Συνέδριο ELIA Lesvos confest

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τουριστικά γραφεία από Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers).

Χάρη στο ELIA confest θα προσκληθούν στη Λέσβο κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ενώ θα συνεργαστούμε με εξειδικευμένα ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, οι προσκεκλημένοι μας θα γνωρίσουν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ θα γευτούν τη μοναδικότητα του Λεσβιακού Ελαιολάδου.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, πρακτικές.

Η διοργάνωση θα έχει έξι κεντρικούς άξονες: Ελιά και εκπαίδευση, Ελιά και περιβάλλον, Ελιά και πολιτισμός, Ελιά και γαστρονομία, Ελιά και τουριστική προβολή και Ελιά και τρόποι αύξησης των πωλήσεων των προϊόντων της ελιάς Ενίσχυση του τουρισμού.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι η έμφαση στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στην τοπική γαστρονομία, στον πρωτογενή τομέα και στην εξωστρέφεια, η εκπαίδευση και ενημέρωση των καλλιεργητών για τις διεθνείς τάσεις φροντίδας, προστασίας, καλλιέργειας της ελιάς, η ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις στην τυποποίηση και προώθηση του προϊόντος και η αύξηση των πωλήσεων και η  έμφαση στην ανάδειξη του Ελαιόκαρπου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του στη διεθνή αγορά.

Χάρη στο ELIA confest θα βρεθούν στη Λέσβο επίσης εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον Ελαιοτουρισμό, καθώς και influencers που εξειδικεύονται σε παρόμοιες γαστροτουριστικές εμπειρίες και μέσα από τις ομιλίες τους θα μάθουμε πως μπορεί να προβληθεί τουριστικά η Λέσβος μέσω της Ελιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος