Τα 110 χρόνια από τη «γέννηση» τους γιόρτασαν στην κοπή της πίτας τους οι πρόσκοποι της Λέσβου

Η μεγάλη αίθουσα τελετών του ιστορικού κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους, τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους, αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου την βασιλόπιτά τους… Και γιόρτασαν τα 110 χρόνια από τη «γέννηση» των Προσκόπων της Λέσβου.

Η εκδήλωση συμβολική σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 110 ακριβώς χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, βαθμοφόροι, παλιοί Πρόσκοποι μαζί με καλούς φίλους της Προσκοπικής Κίνησης και εκπροσώπους των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και άλλων αρχών ζέσταναν την ατμόσφαιρα. 110 χρόνια μετά, Κυριακή πρωί όπως και εκείνη την Γεναριάτικη Κυριακή του 1913, και πολλές δεκάδες παιδιά και ενήλικοι υποδέχτηκαν μια μεγάλη τούρτα με το θυρεό των Προσκόπων της Λέσβου ενώ τα λυκόπουλα τραγουδώντας έσβησαν τον κέρινο αριθμό 110.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων απενεμήθη στο Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Λέσβου Στρατή Μπαλάσκα το παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα», «για τις εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε στην προσκοπική Κίνηση». Το παράσημο επιδόθηκε από δυο στελέχη της Κίνησης που κατέχουν το παράσημο αυτό και ταξίδεψαν στη Λέσβο ειδικά για αυτό το σκοπό, το Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ξενοφώντα Σπιταδάκη και τον πρώην Γενικό Έφορο Χαράλαμπο Βογιατζή. Στη Λέσβο επίσης για την εκδήλωση ταξίδεψαν και ο Παντελής Προμπονάς πρώην Γενικός Έφορος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠ και ο Χριστόφορος Μητρομάρας πρώην Γενικός Έφορος.

Τα 110 χρόνια από τη «γέννηση» τους γιόρτασαν στην κοπή της πίτας τους οι πρόσκοποι της ΛέσβουΤο προσκοπικό παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα» αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση, που απονέμει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων μετά από προηγούμενη γνωμάτευση της Επιτροπής Τιμητικών Διακρίσεων. Από το έτος 1949, που καθιερώθηκε, το παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα» έχει απονεμηθεί σε διαπρεπή στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, καθώς και της Παγκόσμιας Προσκοπικής και Οδηγικής Κίνησης, σε Έλληνες και ξένους αρχηγούς κρατών, σε ηγέτες της Ορθοδοξίας και σε προσωπικότητες του Δημόσιου βίου. Οι κατά καιρούς τιμηθέντες με το παράσημο ανέρχονται στους 315. Σε μέλος της προσκοπικής κίνησης στη Λέσβο δεν έχει επιδοθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος