ΣΥΡΙΖΑ Χίου, υπέρ ρουκετοπόλεμου

«Για όλους  εμάς τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, Πάσχα στη Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος, Ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τους δύο βουλευτές του νομού να εργαστούν από κοινού σε επίπεδο Βουλής ώστε να μη χαθεί το έθιμο.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

«Τα έθιμα και οι παραδόσεις  αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και έχουμε καθήκον να τα διαφυλάξουμε και να τα διατηρήσουμε όπως ήταν.

Είναι δεδομένο και αποδεκτό από τους περισσότερους ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε το έθιμο για να στηθούν φαντασμαγορικά σώου. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι περίοικοι  των δύο εκκλησιών στην περιοχή του Βροντάδου (Αγ.Μάρκου και Παναγίας Ερυθειανής), έχουν ταλαιπωρηθεί και κινδυνεύσει συγχρόνως.

Με αυτά τα δεδομένα φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο στο οποίο όμως πρέπει να βρεθεί λύση για να μην αφήσουμε άλλη μια χρονιά να ματαιωθεί.

Επειδή όμως χρησιμοποιείται και ο ρουκετοπόλεμος από τον βουλευτή της ΝΔ για να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ  Χίου , έχουμε να του πούμε ότι: Αντί να ρίχνει για δεύτερη χρονιά άδειες ρουκέτες υποκρινόμενος ότι νοιάζεται για τον ρουκετοπόλεμο  προσπαθώντας να δημιουργεί ψεύτικη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου με δηλώσεις όπως:  « Τους ρωτάω,  τόσους μήνες μετά, που είναι η δική τους διορθωμένη τροπολογία; Είναι σαφές ότι ο τοπικός Σύριζα, δεν θέλει τον ρουκετοπόλεμο, γιατί όμως δεν το λέει ευθέως », καλό είναι να ηρεμήσει. και να μην μπερδεύεται . Δεν νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αλλά οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου από πλευράς του στηρίζει απερίφραστα την συνέχιση του έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Όλα τα άλλα αποτελούν αποκύημα της  φαντασίας του Κου Μηταράκη και μικροπολιτική.

Για εμάς, τα έθιμα δεν συντηρούνται με νομικές τροπολογίες αλλά από τις τοπικές κοινωνίες αναλλοίωτα, ή με μικρές παραλλαγές  στο χρόνο, γιατί τα έθιμα και οι παραδόσεις αντιπροσωπεύουν τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Διαβάσαμε όμως και την  ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη που αναφέρει: « Στηρίζω την προσπάθεια των «Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων» , πιστεύοντας ότι εφόσον ευοδωθεί, εφόσον δηλαδή φανεί εμπράκτως ότι είναι δυνατή η επαναφορά του εθίμου στο αρχικό του πνεύμα, θα διευκολύνει και την νομική διευθέτηση της διεξαγωγής του».

Πιστεύουμε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι και οι δύο βουλευτές του νησιού μας, με σαφείς διαφορές ως προς το περιεχόμενο, συζητούν την νομική διευθέτηση  της διεξαγωγής του εθίμου. Αντί λοιπόν να αφήνουν το χρόνο να περνά  ας κάνουν μια κοινή προσπάθεια και οι δυο  προς τον κοινό στόχο: Να μην σταματήσει ένα έθιμο που είναι ταυτισμένο με τον Βροντάδο και τη Χίο μας».

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ