Στο πόδι η Χίος κατά της νέας Δομής στο Θόλος- Ανακοινώσεις φορέων και αντιδράσεις του Υπουργού Μετανάστευσης

Σε μαζική συμμετοχή των Χιωτών με σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας στο λιμάνι της Χίου, καλεί για σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου στις 11.30 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου καθώς και οι κοινότητες Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου και Καρδαμύλων.
Αίτημα να μη δημιουργηθεί Νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή Θόλος, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύνθημα της συγκέντρωσης: «Ούτε στο Θόλος ούτε στη ΒΙΑΛ, ούτε πουθενά. Σύγχρονα Guantanamo δεν θα γίνουν τα νησιά».
Πολλοί είναι οι φορείς του νησιού που με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τη συγκέντρωση. Μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ θα παρευρεθεί και ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, καλούνται οι διαδηλωτές να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και να στείλουν μήνυμα 6 στο 13033 (για συμμετοχή σε διαδήλωση).
Να σημειώσουμε επίσης ότι για τη Νέα Δομή στο Θόλος που προχωρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το δημοτικό συμβούλιο Χίου έχει αποφασίσει ομόφωνα να προχωρήσει σε ένδικα μέσα διότι η έκταση που έχει χωροθετηθεί υποστηρίζει ότι είναι δημοτική και όχι δημόσια.

Αντιδράσεις από Αυτοδιοίκηση
Στο πόδι η Χίος κατά της νέας Δομής στο Θόλος- Ανακοινώσεις φορέων και αντιδράσεις του Υπουργού ΜετανάστευσηςΕν τω μεταξύ μετά την ανταλλαγή εξωδίκων μεταξύ Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοινώνοντας ότι θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο στη Χίο, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.
“Προσωπικά πέρα από κομματικές γραμμές και ανεξάρτητα από το αν η Κυβέρνηση είναι αριστερή ή δεξιά αρνούμαι να συναινέσω σε πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας αφενός σε φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων και αφετέρου τα καθιστούν «γκρίζες ζώνες».
Θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί, την απομάκρυνση των μεταναστών και των προσφύγων από τις νήσους, την φύλαξη των συνόρων, το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και την μη δημιουργία άλλης κλειστής, ανοιχτής ή ελεγχόμενης υπερδομής. Η Ευρώπη μας χρωστάει για όλα όσα υποφέραμε ως τοπικές κοινωνίες μέχρι σήμερα… και μας χρωστάει πολλά».

Δήμαρχος Χίου: “Δε συμμετέχω σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις”
Στο πόδι η Χίος κατά της νέας Δομής στο Θόλος- Ανακοινώσεις φορέων και αντιδράσεις του Υπουργού ΜετανάστευσηςΣε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μέσω δελτίο τύπου του συνδυασμού του «Σύμπραξης Δημιουργίας» αναφέρει: «Πρώτος είπα ότι είναι ακατάλληλο το Θόλος. Πρώτος ψάχνω για εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε αδιέξοδες λαϊκιστικές αντιπολιτεύσεις. Στηρίζω τον αγώνα να μην γίνει η δομή στη συγκεκριμένη θέση, αλλά δεν συμμετέχω σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ζητάνε πάλι τα ανοικτά σύνορα και τις επιλογές του 2015. Δεν θα παίζω το παιχνίδι της αριστεράς».

Συμμετέχει η Π.Ε. Χίου
Αντίθετα με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, δηλώνει τη συμμετοχή στη συγκέντρωση, σχολιάζει: «Ειδικότερα για τη Χίο οι κυβερνητικοί χειρισμοί εμφανίζονται αδιέξοδοι, χαρακτηρίζονται από μια ακατανόητη και συνεχή μεταβλητότητα, δεν πείθουν και εν τέλει εξακολουθούν να στηρίζονται στην ύπαρξη μιας παράνομης δομής, στη ΒΙΑΛ, ακόμα και με δικαστική απόφαση».

Αντιδράσεις υπουργού μέσω facebook
Στο πόδι η Χίος κατά της νέας Δομής στο Θόλος- Ανακοινώσεις φορέων και αντιδράσεις του Υπουργού ΜετανάστευσηςΠολλές είναι οι αναρτήσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κινητοποίηση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή:
“Ας βάλει η Συντονιστική “Φυλάτε τα σύνορα & κάντε απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο” και θα κατέβω και εγώ στο λιμάνι. ΑΛΗΘΕΙΑ”, σημειώνει σε μία εξ’ αυτών.
Ενώ σε άλλη αναφέρει:
“Είμαστε αντίθετοι ιδεολογικά στο “ξέφραγο αμπέλι το οποίο πρεσβεύει η Συντονιστική & η Αριστερά, που αυξάνουν τις ροές.” ΑΛΗΘΕΙΑ”
Ενώ σε ανάρτηση το πρωί του Σαββάτου σημειώνει:
“Η στρατηγική της Κυβέρνησης μείωσε ροές και αποσυμφόρησε Χίο. Χωρίς κλειστό κέντρο κινδυνεύουμε να έρθουν περισσότεροι, τα έχουμε ξαναζήσει!”.

Δήλωση Γιώργου Καμίνη
Στο πόδι η Χίος κατά της νέας Δομής στο Θόλος- Ανακοινώσεις φορέων και αντιδράσεις του Υπουργού Μετανάστευσης«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους συμπατριώτες μου Χιώτες, που σήμερα οργανώνουν πάνδημη διαμαρτυρία απέναντι στα σχέδια δημιουργίας υπερδομής στο νησί. Οι Χιώτες έχουμε κάθε δίκιο να ανησυχούμε για τη σταδιακή μετατροπή του νησιού μας σε μία περιοχή “τρίτης ταχύτητας” μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και τη μετατροπή των ίδιων των κατοίκων της Χίου σε ευρωπαίους πολίτες τρίτης κατηγορίας», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καμίνης, Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής.

Συμμετοχή φορέων
Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνουν εξάλλου, το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, με προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου όπως και η Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Επίσης με κοινό δελτίο τύπου οι σύλλογοι του νομού Ιατρικός και Φαρμακευτικός, Σύνδεσμος Κληρικών Χίου, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΛΜΕ Χίου, Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος