ertnews.gr

Σε επικοινωνία με σεισμολόγους οι αρχές της Λέσβου

07/02 13:36
Σε επικοινωνία με σεισμολόγους οι αρχές της Λέσβου

Άλλος ένας σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 4,24 σήμερα το πρωί, με το ίδιο επίκεντρο Βόρεια της Λέσβου, κοντά στα τουρκικά παράλια και σε εστιακό βάθος, 25 χλμ,.

Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρό σεισμό από χθες το πρωί, ενώ εδώ και λίγες ημέρες παρατηρείται έντονη σεισμικότητα της περιοχής με αλλεπάληλους μικρότερους σεισμούς. «Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον Ελλαδικό χώρο» εκτίμησε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας, σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης  που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ο.Α.Σ.Π  ενημερώθηκε από τον  κύριο Λέκκα  ότι

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο νησί της Λέσβου ήταν της τάξεως 5,3 της κλίμακας ρίχτερ
• Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε Τουρκικό έδαφος
• Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς από τον Ο.Α.Σ.Π. και δεν εμπνέει ανησυχία ενώ
• Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΒ Αιγαίου έχει μεριμνήσει για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού με σχεδιασμό και πραγματικές ασκήσεις οι οποίες γίνονται σε τακτά διαστήματα με όλους τους φορείς και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του έδωσε χρηστικές πληροφορίες στους πολίτες για την αντιμετώπιση σεισμού ενώ συνιστάται  σύνεση και ψυχραιμία καθώς ο πανικός είναι «κακός σύμβουλος» και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από όποιο συμβάν. Ενώ ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Δημήτρης Μάντζαρης τόνισε ότι στο δήμο υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περίπτωση κάποιου μεγάλου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ενώ συνίσταται στους πολίτες που έχουν ζημιές ή ρωγμές στα σπίτια τους από παλαιότερους σεισμούς να ζητήσουν τη βοήθεια πολιτικών μηχανικών για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Επιπλέον στο παρελθόν ανά τακτά διαστήματα έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας από τις αρμόδιες αρχές , ενώ στο μουσείο φυσικής ιστορίας στο Σίγρι  εδώ και χρόνια λειτουργεί Βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και τα περισσότερα από τα σχολεία του νησιού συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο καθηγητής φυσικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλας Ζούρος τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου, ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τη σεισμική ακολουθία η οποία βρίσκεται  σε εξέλιξη . Το επίκεντρο βρίσκεται σε μια μεγάλη ενεργή σεισμική ζώνη και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Ο σύγχρονος  σεισμογράφος  που έχουμε εγκαταστήσει στο Σίγρι και είναι ενταγμένος στο εθνικό δίκτυο σεισμογράφων , είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο και καταγράφει με πολύ μεγάλη ακρίβεια  τα στοιχεία του φαινομένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version