Σάμος: Προχωρά η διαδικασία για την αγορά και την αποκάθαρση του πρώην ΚΥΤ στο Βαθύ

Χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης εγκρίθηκε, μέσω διαπιστωτικής απόφασης, που υπέγραψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την απόδοση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ προς τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, παρουσία του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργου Στάντζου που αφορά στην έγκριση της αίτησής του για τη χρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης του πρώην ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά και των όμορων ιδιοκτησιών που έχουν καταπατηθεί, το οποίο ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), κατόπιν αγοράς του.

Να σημειώσουμε, ότι αρχικά η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το διαχωρισμό και την μεταφορά τους εκτός Σάμου, αλλά και την γεωλογική μελέτη για τις επιπτώσεις από τυχόν επικίνδυνα για την υγεία υλικά που παρέμειναν στο χώρο επί σειρά ετών. Η χρηματοδότηση που υπέγραψε ο κ. Μηταράκης αφορά κατά ένα μέρος την αγορά του χώρου, του πρώην χώρου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου, από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και κατά δεύτερο, την καθαίρεση κατασκευών του πρώην ΚΥΤ.

Στην συνέχεια με νέα χρηματοδότηση θα γίνει η απομάκρυνση από την Σάμο των υλικών και η περιβαλλοντική αποκατάσταση. Ουσιαστικά, θα γίνει τμηματικά το κλείσιμο των έκτακτων δομών και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού, που ήταν και δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και από τους βασικούς στόχους του κ. Νότη Μηταράκη από την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με τη δημιουργία της Νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στη Σάμο, καθώς και με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στην τοπική κοινωνία έχουν μειωθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, με την εν λόγω χρηματοδότηση ενισχύεται η αποκατάσταση και ο ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου του πρώην ΚΥΤ που υπήρχε στο Βαθύ.

Η υπογραφή της αίτησης του Δήμου Ανατολικής Σάμου, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του άρθρου 196 ν. 4662/2020 έγινε παρουσία και του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Γιώργου Διονυσίου και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, κ. Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους νησιώτες και τον ελληνικό λαό. Έτσι, σε συνέχεια και της ανέγερσης της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής της Σάμου, που έχει καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας πλέον στο νησί, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω, υλοποιώντας άλλη μία υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας, με την χρηματοδότηση στο Δήμο Ανατολικής Σάμου για την αποκατάσταση και ανάπτυξη της περιοχής του πρώην ΚΥΤ στο Βαθύ προκειμένου να αποδοθεί στους πολίτες. Η Κυβέρνηση απαντά με έργα, στηρίζουμε έμπρακτα τους κατοίκους των ακριτικών νησιών και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιος Στάντζος, με τη σειρά του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δηλώνουμε την ικανοποίηση μας, διότι μια από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις μας ως δημοτική αρχή υλοποιείται με συντονισμένες προσπάθειες και φυσικά μέσω της συνεργασίας του Δήμου μας και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Τη σημερινή μέρα προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας, που στην παρούσα φάση, δεν είναι άλλος από την απόκτηση τίτλων κυριότητας του γηπέδου των 20 στρεμμάτων ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της απομάκρυνσης των παραπηγμάτων, της αποκάθαρσης του χώρου, της αποκατάστασής του και της παράδοσης του στους όμορους ιδιοκτήτες. Μεθοδικά και με ενότητα ολοκληρώνονται σημαντικά βήματα για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος