“Δίκαιη δίκη για τον Mohammad” ζητούν 15 ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία Στ. Κούλογλου

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπήκαν αυτές οι ποινές», σχολίασε η Ιρλανδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Clare Daly.  Mαζί με τον συνάδελφό της, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου και ομάδα νομικών, επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο, τις Δικαστικές Φυλακές της Χίου.

Εκεί συνάντησαν κρατούμενους πρόσφυγες που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί ακόμα και με 142 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για την υπόθεση του 28χρονου Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση. Η υπόθεσή του κινητοποίησε ομάδα 15 ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούν δίκαιη δίκη.

Η καμπάνια έχει τίτλο «#fair_trial_4_Mohammad» και όπως σημειώνεται παρόλο που έσωσε 33 ανθρώπους, εντούτοις καταδικάστηκε με αυτή τη βαριά ποινή. Αφού κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση μεταναστών και είσοδο στη χώρα μας. Αλλά και για το θάνατο δύο προσφύγων που επέβαιναν στη λέμβο.

Βρέθηκαν τυχαία δίπλα στο πηδάλιο

«Ο Mohammad έτυχε να βρίσκεται δίπλα στο πηδάλιο την ώρα που εγκατέλειψε ο διακινητής», σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου.
Παρόμοια ιστορία έχουν και δύο Αφγανοί που ήταν στην ίδια λέμβο, σε άλλο περιστατικό. Εκτίουν ποινή φυλάκισης 50 έτη ο καθένας. Πρόκειται για τους Akif Rasuli και Amir Zahiri 24 και 26 ετών αντίστοιχα, τους οποίους επίσης συνάντησαν οι δύο ευρωβουλευτές στις Δικαστικές Φυλακές Χίου.

«Και οι 3 είναι πολιτικοί πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους. Και οι 3 έβλεπαν θάλασσα για πρώτη φορά. Και οι 3 είχαν πληρώσει μεγάλα ποσά. Και οι δύο βάρκες εγκαταλείφτηκαν από τους διακινητές. Ο Mohammad βρισκόταν κοντά στο πηδάλιο. Το ίδιο και οι δύο αφαγανοί», σημείωσε ο κ. Κούλογλου. Όπως είπε, ο ένας εκ των δύο αφγανών ήταν στη λέμβο με την εγκυμονούσα γυναίκα του και το παιδί τους. «Όταν είσαι διακινητής δεν παίρνεις βόλτα τη γυναίκα σου», σχολίασε ο κ. Κούλογλου.

Η έφεση το Μάρτιο του ’22

Για άδικο νόμο που πρέπει να αλλάξει, έκανε λόγο η Ιρλανδή ευρωβουλευτής. Συναισθηματικά φορτισμένη η Clare Daly σχολίασε ότι «όσοι βλέπουμε την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτό το νόμο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους, ενημερώνοντας το ευρωκοινοβούλιο και ευελπιστεί ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 17 Μαρτίου του 2022, όταν θα εξεταστεί η έφεση του Mohammad.

Παράλληλα η Clare Daly εκφράστηκε εγκωμιαστικά τόσο για το κλίμα αλληλεγγύης που εισέσπραξαν επισκεπτόμενοι το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στη Χίο (Κιβωτός του Αιγαίου), αλλά και με την επαφή με απλούς ανθρώπους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος