Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο: Πρόταση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα.

Η Πρόταση αφορά την υλοποίηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, ύψους 633.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει τη δημιουργία και λειτουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου), της Χίου (συμπεριλαμβανομένων των Οινουσσών και των Ψαρών) και της Σάμου (συμπεριλαμβανομένων της Ικαρίας και των Φούρνων/Θύμαινας), με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού δύο φάσεων:

● Η πρώτη φάση αφορά τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου και του εικονικού μουσείου ανά Περιφερειακή Ενότητα (δηλαδή θα περιλαμβάνει ένα εικονικό ψηφιακό χώρο στο διαδίκτυο με τρία βασικά κουμπιά – επιλογές όπου το κάθε κουμπί θα αφορά μία Περιφερειακή Ενότητα (τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο). Στο κάθε εικονικό μουσείο θα προσφέρεται ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής διαδραστικότητας (κείμενα, φωτογραφίες, ήχοι, βίντεο, τρισδιάστατες και εικονικές αναπαραστάσεις, κλπ.). Όλα αυτά θα προσφέρονται σε υπολογιστή μέσω διαδικτύου, σε κινητές συσκευές μέσω app. αλλά και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας μέσω ειδικών μασκών.

● Η δεύτερη φάση (που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ – ΕΠ Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027) αφορά την εύρεση και κατάλληλη διαμόρφωση τριών χώρων στα τρία μεγάλα νησιά όπου θα φιλοξενηθούν τα ψηφιακά μουσεία προσφέροντας πέραν του ψηφιακού περιεχομένου που θα παραχθεί στα πλαίσια της Πρόσκλησης 14 και άλλες εφαρμογές (οθόνες αφής, ντοκιμαντέρ, έντυπο υλικό, επαυξημένος χάρτης, κλπ.).

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, δήλωσε: «Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 200 από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υλοποιώντας μια ιδέα του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, προχώρησε στην σύνταξη και κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης δημιουργίας “Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα”, έχοντας εξασφαλίσει έγκριση σκοπιμότητας από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Ως Περιφερειακή Αρχή επιλέξαμε αντί για “γιορτές και πανηγύρια” για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, να καταθέσουμε αυτή την πρόταση χρηματοδότησης προκειμένου να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία των νησιών μας από τον 1821 μέχρι σήμερα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 633.000€. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά την σημερινή ψηφιακή εποχή, συνεισφέροντας έτσι και εμείς στο να στρέψει ο κόσμος το βλέμμα του στα νησιά μας- στην Ελλάδα μας, την πατρίδα ενός λαμπρού πολιτισμού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος