Πλωτό Εργαστήρι Δράσης και Θεωρίας στη Θάλασσα

To Πλωτό Εργαστήρι Δράσης και Θεωρίας στη Θάλασσα, FLOATS (Floating Laboratory of Action and Theory at Sea), σας προσκαλεί σε ένα πολυσήμαντο, εκλεκτών ομιλητών/ριών, ανοιχτό στο κοινό συνέδριο για τη Θάλασσα ​με τίτλο «Ουτοπίες στη Θάλασσα: Καταφύγιο, Αντίσταση, Έρευνα» ​που φιλοξενείται στη Λέσβο, ​από τις 13-15 Ιουλίου.

Σκοπός του συνεδρίου, που αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» μιας σειράς ανοιχτών συναντήσεων σε διάφορες πόλεις-λιμάνια του κόσμου, είναι να εξερευνήσει το πώς αντιλαμβανόμαστε την υδάτινη πατρίδα μας στο παρελθόν, το παρόν και για το μέλλον, με καταδύσεις σε θέματα όπως το περιβάλλον, το προσφυγικό, η εργασία και η πολιτική και να ανοίξει τις ιδέες του και τη συζήτηση αυτή στο ευρύ κοινό! Το συνέδριο διοργανώνεται από το FLOATS ​σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Θερινό ​του Σχολείο ​«Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα​» και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος​.

Το FLOATS είναι μια πειραματική πλατφόρμα, με έδρα το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, αφιερωμένη στη διδασκαλία, την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη δημόσια συζήτηση για μια κοινωνική και πολιτικοποιημένη προσέγγιση της θάλασσας. Η έννοια της «πλεύσης» (floating) είναι πολύ σημαντική είτε με τον σύγχρονο όρο της διαρκούς κινητικότητας, μιας κατάστασης που δεν ριζώνει, είτε ως ένα μέσο που αγκαλιάζει «πλωτές συζητήσεις» σχετικά με τα άμεσα ζητήματα που αφορούν στην θάλασσα και τις ακτές. Ενώνοντας ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές το FLOATS θα ταξιδέψει στις θάλασσες, σταματώντας σε διάφορα λιμάνια – κλειδιά και φιλοξενώντας μια σειρά από ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις.

1ος Σταθμός:​ ΛΕΣΒΟΣ | 13-15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 | Πλωμάρι & Μόλυβος

Ξεκινώντας από τη Μεσόγειο, η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή συνάντηση εξερευνά τις πρακτικές και θεωρίες της ουτοπίας στην θάλασσα και το πώς υπήρξε πάντα μια πλατφόρμα για πρόσφυγες, ταξιδευτές, επαναστάτες και ουτοπιστέ​ς. Στόχος του συνεδρίου είναι να εντοπίσει τις ποικίλες αντιλήψειςφαντασιακές ή ορθολογικές- της τέλειας κοινωνικής τάξης με αφετηρία την θάλασσα και να αναλογιστεί πώς αυτές, αφενός παραμένουν βασικές στην κατανόηση του συλλογικού μας παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος και, αφετέρου, πώς μπορούν να καθοδηγήσουν σήμερα την φαντασία και την κατανόηση της ​αυξανόμενα υδάτινης ζωής μας. Ανάμεσα στα θέματα που θα διερευνηθούν βρίσκονται οι θαλάσσιες ουτοπίες του παρελθόντος και του μέλλοντος, αλλά και οι σημερινές δυστοπίες των θαλασσών και των ακτών, από τα απόβλητα και την περιβαλλοντική καταστροφή, στις κρατικές επεκτάσεις στην θάλασσα και τα φουτουριστικά θαλάσσια καύσιμα, από τις “έγκλειστες” πρακτικές εμπορίου, εργασίας και αναψυχής στις πραγματικότητες των προσφύγων και ορυκτών εξορύξεων. Οι συμμετέχοντες/ουσες είναι διακεκριμένοι/ες ακαδημαϊκοί ανθρωπολόγοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές/ριες από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ