«Πάγωσε» ο δρόμος Καλλονή, Πέτρα – Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους θιγόμενους λέει ο Περιφερειάρχης 

Στο Συμβούλιο  της Επικρατείας προσέφυγαν 13 θιγόμενοι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τον σχεδιασμό για την υλοποίηση ενός σημαντικού οδικού έργου για ολόκληρο το νησί, που σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια και μετά τη δημοπράτησή του, ήταν έτοιμο να ξεκινήσει.

Θιγόμενοι ιδιοκτήτες όπως είπαν στον σταθμό μας, «δεν θέλαμε να φτάσουν σε αυτό το σημείο αλλά δεν εισακούσθηκαν από κανέναν τα προβλήματα που δημιουργούνται αφού ο δρόμος παίρνει μεγάλο μέρος παραγωγικών ιδιοκτησιών, κυρίως κτηνοτροφικών μονάδων, μόνη πηγή επιβίωσης για τους περισσότερους. Δεν ενδιαφέρεται κανένας για την τύχη των οικογενειών μας».

Ο προϋπολογισμός της α’ φάσης του δρόμου Καλλονής-Πέτρας ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ και αφορά στο τμήμα από την διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής μέχρι την διασταύρωση προς Στύψη. Αφορά σε έναν δρόμο που οδηγεί στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές του νησιού, Μόλυβο, Πέτρα και Άναξο, όπου θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια τουριστών και ντόπιων, ενώ θα μειώσει χρονικά την απόσταση και θα βελτιώσει την πρόσβαση προς τα χωριά της βόρειας Λέσβου.

Μετά από αυτή την «εμπλοκή» όλες οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου σταματούν μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο, μια διαδικασία που ενέχει τον κίνδυνο το έργο να «παγώσει» για 2-3 χρόνια έως και να μη γίνει καθόλου.

«Πρόκειται για μια πολύ άσχημη εξέλιξη», είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος  αναγνωρίζει όπως και ο ίδιος έχει ξαναπεί ότι «αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει». Ωστόσο ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και δηλώνει την πρόθεση της Περιφέρειας να βοηθήσει παρεκκλίνοντας κατά περίπτωση “να παρεκκλίνουμε τον δρόμο, να αποζημιώσουμε περισσότερα, να χτίσουμε πιο πέρα κάτι που θα γκρεμιστεί. Είμαι σίγουρος ότι η λογική θα πρυτανεύσει για να μη χαθεί αυτό το έργο”.

Και η ίδια Περιφέρεια θα διεκδικήσει νομικά τη συνέχιση του έργου.

Εν τω μεταξύ, 6 Οκτωβρίου θα εκδικαστούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης και να καταθέσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος