Τροπολογία, για δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος του νησιωτικού Φ.Π.Α. για τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση θα καταθέσουν οι βουλευτές της ΝΔ Λέσβου, Χίου και Δωδεκανήσου.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου και τη δέσμευσή ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση να εξαιρεθούν από την αύξηση του Φ.Π.Α., ζήτησε από τους βουλευτές κ. Χ. Αθανασίου (Λέσβου), Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσου) και Ν. Μηταράκη (Χίου) να καταθέσουν σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.
«Η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δεχθεί την πρόταση νόμου που έχουμε υποβάλει, για να μην εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά» δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ύστερα από συνάντησή της με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου.
Πρόσθεσε ότι η στήριξη της οικονομίας των νησιών είναι εξόχως εθνικό ζήτημα και όχι μόνο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι προκλήσεις αυξάνονται και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές οδηγεί σε επικίνδυνα φαινόμενα.
«Κατά την πρόσφατη απόβαση του κ. Τσίπρα στη Λέσβο οι νησιώτες του γύρισαν την πλάτη, ενώ ο ίδιος επανέλαβε τον γνωστό εαυτό του, με τα κούφια λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα -όπως έχουμε προτείνει- για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και η Ευρώπη να συμβάλει ουσιαστικά. Επιβάλλεται να στηριχθεί έμπρακτα η οικονομία τους».
Επίκαιρη ερώτηση, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων. Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους από το συντονιστικό όργανο των επαγγελματιών, επιστημονικών φορέων της Λέσβου, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Λέσβου, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγιές και μεταναστευτικές ροές τα τελευταία δύο χρόνια και δήλωσαν ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιούλιο του 2018 και η μη αποσυμφόρησή τους οδηγούν σε καταστροφή την τοπική οικονομία».
Ο κ. Λεβέντης ενημέρωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θα αναλάβει πρωτοβουλία, άμεσα, για την αντιμετώπισή τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος