Ν. Μηταράκης: Εμμένει στη νέα Δομή στο Θόλος – Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Χίου

Σταθερός στις θέσεις του για την Κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό, καθώς και στην απόφαση για δημιουργία νέας Δομής στην περιοχή Θόλος, στάθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου στα τοπικά μέσα της Χίου, μία μέρα μετά τις έντονες αντιδράσεις στο νησί σχετικά με τον ερχομό των μηχανημάτων της εταιρείας για τις εργασίες στο Θόλος, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, εμμένοντας ιδιαίτερα ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μείωση των προσφυγικών ροών και αποσυμφόρηση των νησιών έχουν επιτευχθεί.
Σε ότι αφορά στη νέα Δομή στο Θόλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά τον όρο υπερδομή, σημειώνοντας ότι στα 18 στρέμματα που είναι για τη δομημένη επιφάνεια, τα 8,4 στρέμματα είναι για τους οικίσκους και τα υπόλοιποι είναι βοηθητικοί χώροι.
Μάλιστα κάλεσε τους αιρετούς, των προέδρων των χωριών που διαφωνούν με τη Νέα Δομή να επισκεφθούν με έξοδα του υπουργείου τη Σάμο, για να δουν πως πραγματικά λειτουργεί, και που έχει αφήσει πίσω του το μεταναστευτικό για τους Σαμιώτες.

Εμμένει στα έργα

Στις ερωτήσεις για το τι θα πράξει το Υπουργείο από εδώ και πέρα μετά τις αντιδράσεις των πολιτών, δεν φάνηκε να ανοίγει κάποιο «παράθυρο» νέας εξέτασης των πραγμάτων. Σημείωσε ότι ο “κλεφτοπόλεμος” δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης και πως είναι ευθύνη της εταιρείας πλέον για τον πως θα προχωρήσει τα έργα.
Ο κ. Μηταράκης στο ερώτημα γιατί δεν περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τόνισε ότι καταρχήν πιέζει ο ίδιος ο Δήμος να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, και δεύτερο, το Δικαστήριο δεν έκρινε ότι πρέπει να υπάρξουν προσωρινά μέτρα.
Στο ερώτημα μας αφού ακόμα και οι υπουργοί των 5 κρατών της Μεσογείου της Ε.Ε. ανησυχούν για την πίεση που δέχονται στα σύνορα, οπότε πώς να μην αντιδρούν και οι νησιώτες, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι πράγματι είναι ένα διεθνές θέμα και δεν αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης εντός δημοτικού συμβουλίου.
«Ως νησιωτική περιοχή αντιμετωπίζουμε πρώτοι τις πιέσεις από τη γείτονα, έχουμε περάσει τη μεγάλη πίεση Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2020, την τεράστια προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στον Έβρο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι πρώτη μέριμνα είναι το θέμα της ασφάλειας που επιτυγχάνεται με αυτή τη δομή στο Θόλος.

Πάντως την αλλαγή του αρχικού στόχου που ήταν για Κέντρο 7.000 στη Χίο, ενώ σήμερα όπως είπε 1230 άτομα, το απέδωσε στην πολιτική της Κυβέρνησης που έχει μειώσει τις ροές και όχι στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Όπως είπε σήμερα είναι περίπου 500 άτομα όσοι πρόσφυγες- μετανάστες βρίσκονται στο νησί, ενώ η διαδικασία του τρόπου ασύλου καθώς και το μήνυμα για φύλαξη των συνόρων προς τους λαθροδιακινητές έχει μειώσει τις ροές.
Έκανε σύγκριση με την κατάσταση που υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος της Χίου θέλει μια κλειστή Δομή και πως η πολιτική της Κυβέρνησης όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στις εκλογές του 2023.

Μόνη διαφορά με το Δήμο

Παρουσιάζοντας τα σημεία εκείνα που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, σημείωσε ότι όλα έχουν γίνει από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η διαφορά, όπως είπε, είναι στην ουσία στον αριθμό των ατόμων (που το δημοτικό Συμβούλιο ζητά 500 άτομα) και στο χαρακτήρα της νέας Δομής (που ζητείται να είναι μόνο για Καταγραφή και Ταυτοποίηση). Για να σχολιάσει ο κ. Μηταράκης πως σήμερα δεν είναι περισσότεροι από 500, ενώ το είδος του Κέντρου που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και που θα έχει και προαναχωρησιακό Κέντρο δυναμικότητας 570 ατόμων, έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.
«Εθνική μας επιλογή είναι η ασφάλεια των πολιτών», επέμεινε ο κ. Μηταράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος