Με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ ο πολιτιστικός σχεδιασμός του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Τον πολιτιστικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής απέναντι στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση σχετικά με τις δαπάνες και τη διαχείριση των πολιτιστικών εκδηλώσεων υπερασπίστηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, Μαρία Κονδύλη. Όπως ανέφερε, παρά τη μείωση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος καταβάλλει προσπάθεια να διευρύνει τις πολιτιστικές δράσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Σάμο.

Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό το 2026 ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο τη διοργάνωση εκδηλώσεων όσο και τις επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Στον προγραμματισμό της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, τα Ηραία – Πυθαγόρεια, η Λευκή Νύχτα, οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Σάμου, η αδελφοποίηση με τον Δήμο Δοξάτου, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, καθώς και ειδική τιμητική εκδήλωση για τους συντελεστές του περιοδικού «Απόπλους», μετά τη βράβευσή τους από την Ακαδημία Αθηνών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη συμμετοχή της Σάμου στο Δίκτυο Πόλεων του Αποστόλου Παύλου, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του νησιού και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το κόστος των πολιτιστικών δράσεων, η αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι όσοι έχουν εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουν τις πραγματικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η διοργάνωση εκδηλώσεων. «Αν δεν κάνεις, θα σου πουν γιατί δεν έκανες. Εγώ λοιπόν θα κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον 2000 FM. Η ίδια στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του δήμου, σημειώνοντας ότι το προσωπικό λειτουργεί υπό πίεση και με αυξημένες υποχρεώσεις. Παρά τα προβλήματα, όπως τόνισε, η διάθεση προσφοράς και η αγάπη για τον τόπο αποτελούν το βασικό κίνητρο για τη συνέχιση των πολιτιστικών δράσεων τόσο στην πόλη της Σάμου όσο και στις κοινότητες και τα χωριά της περιοχής.

Αναφερόμενη στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, η κ. Κονδύλη συνέκρινε παλαιότερες δαπάνες με τον σημερινό σχεδιασμό, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κόστισε περίπου 18.600 ευρώ για μία προβολή με τη χρήση προτζέκτορα και ειδικού εξοπλισμού. Όπως υποστήριξε, με αντίστοιχα κονδύλια η σημερινή δημοτική αρχή έχει καταφέρει να υλοποιήσει πολλαπλές εκδηλώσεις σε χωριά της Ανατολικής Σάμου, μεταξύ αυτών και τις γιορτές κρασιού, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος επανέλαβε ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου θα συνεχίσει να στηρίζει τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες παρά τις οικονομικές και λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος