Μουσικό Σχολείο Χίου: Μίλησαν με νότες οι μαθητές για τα προβλήματα της μουσικής εκπαίδευσης

“Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι ένα σχοινί, το οποίο συνεχώς τεντώνεται και κινδυνεύει να κοπεί. Γι’ αυτό κι εμείς παλεύουμε, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.

Αντί καταλήψεων οι μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Χίου προτίμησαν να μιλήσουν με νότες και να ενώσουν τη φωνή τους με τα συνολικά 54 Μουσικά και 9 Καλλιτεχνικά σχολεία όλης της χώρας, που από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Τετάρτη προχώρησαν σε διάφορες δράσεις ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στα 34 χρόνια λειτουργίας των μουσικών σχολείων σημειώνουν ότι σε θεωρητικά μαθήματα  δεν έχουν βιβλία και πληρώνουν για φωτοτυπίες.
«Αρχικά, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η απουσία βιβλίων που αφορούν τα μουσικά μαθήματα. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχουν γραφτεί ακόμα βιβλία για θεωρητικά μαθήματα, όπως η Ευρωπαϊκή και η παραδοσιακή μουσική, η Αρμονία, η Ιστορία Μουσικής, η Μορφολογία, όπως και για τα ατομικά και υποχρεωτικά όργανα», τονίζουν.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μαθητές να αγοράζουν με δικά τους έξοδα φωτοτυπίες από σημειώσεις (βάσει του προγράμματος σπουδών) καθηγητών/τριών. Λόγω της απουσίας βιβλίων δεν υπάρχει επίσης καθορισμένη ύλη στα μουσικά μαθήματα, τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με αποτέλεσμα ο κάθε εκπαιδευτικός μουσικής να μην γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να διδάξει. Όλοι μας λοιπόν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως τα παιδιά που επιθυμούν να εισαχθούν στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, δεν ξέρουν ποιες γνώσεις απαιτείται να κατέχουν… “, θα μας πουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Τρίτης, 29/11.

Μουσικό Σχολείο Χίου: Μίλησαν με νότες οι μαθητές για τα προβλήματα της μουσικής εκπαίδευσης
«Η μαθητική κοινότητα των Μουσικών Σχολείων εκφράζει επίσης το αίτημά της για πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων με την μορφή ΚΠμ (Κρατικό Πιστοποιητικό μουσικής, όπως ΚΠγ- Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας), το οποίο κατατάσσει τους υποψήφιους σε επίπεδα. Είναι απαράδεκτο η πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων να διενεργείται μόνο από Ωδεία αναγκάζοντας τους μαθητές να πληρώσουν το ανάλογο κόστος”, τονίζουν. Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου αποδίδουν υπέροχα μουσικά κομμάτια για να δείξουν και το υψηλό επίπεδο γνώσεων που προσφέρουν τα Μουσικά Σχολεία αλλά που δεν πιστοποιούνται.

Τονίζοντας ότι προσπαθούν ακόμα και αυτές τις ημέρες των κινητοποιήσεων να μην χάσουν ώρες μαθήματος, σημειώνουν:

“… Ως μαθητές μουσικού σχολείου δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Τα αίτημα μας είναι η «δημόσια» εκπαίδευση να μην κάνει διακρίσεις και να είναι συνολικά δημόσια. Μας λυπεί το γεγονός πως κάποια παιδιά απορρίπτουν τη μουσική παιδεία ή την εγκαταλείπουν, διότι οι οικογένειές τους αδυνατούν να στηρίζουν οικονομικά την αγορά βιβλίων, την φοίτηση σε ωδεία για πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων και άλλα”.

Τέλος οι 117 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, επισημαίνουν και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν σε ότι αφορά το κτηριακό και τις υποδομές, αφού το Μουσικό Σχολείο Χίου λειτουργεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην Εκκλησιαστικού Σχολείου Χίου, όπου οι ξενώνες των μαθητών μετατράπηκαν σε στούντιο για τις ανάγκες των μουσικών μαθημάτων. Καθώς επίσης και το ότι ακόμα και μαθήματα σε βασικά όργανα, όπως είναι ο ταμπουράς, δεν γίνονται γιατί δεν βρίσκονται ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για τα μουσικά μαθήματα στην ακριτική Χίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος