Μουτζούρης: Ενημέρωση για το αεροδρόμιο της Χίου και την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού


Την επιφύλαξή του ως προς το κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Χίου στις 16 Μαρτίου 2027, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Μια μέρα μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μουτζούρης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου από τη Χίο, όπου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το αναφερόμενο τετράμηνο κλεισίματος, επαρκεί για την ολοκλήρωση των εργασιών. Δεδομένου, όπως είπε, τού έως τώρα ρυθμού και της έλλειψης ορατής προόδου στις προετοιμασίες για το κλείσιμο του αεροδρομίου από τις 16 Νοεμβρίου.
Για τον λόγο αυτό, σημείωσε ο κ. Μουτζούρης και στη σύσκεψη των Αθηνών, οι περισσότεροι Χιώτες εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν την αναβολή της έναρξης των εργασιών, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και η οργάνωση των εναλλακτικών λύσεων.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμα και δοκιμαστική αεροδιακομιδή με ελικόπτερο, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα θέματα υγείας. Δήλωσε όμως κατηγορηματικά ότι το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει.

Πρόταση Πανεπιστημίου για αναβάθμιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης


Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σημείωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η καθημερινή, ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, από 6 σε 9 δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Μάλιστα για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ο Κώστας Μουτζούρης είχε προσκαλέσει στη συνέντευξη τύπου τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεραφείμ Κάπρο, ο οποίος και ανέπτυξε την κοστολογημένη πρόταση του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της ύπαρξης ενός 2ου σχεδίου (Plan B) για όσο χρειαστεί να είναι κλειστό το αεροδρόμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Πρύτανη Καθηγητή Στυλιανoύ Ξανθόπουλου, μελέτησε και παρουσίασε στις 26 Οκτωβρίου (σε σύσκεψη με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας Μανώλη Κουτουλάκη) πρόταση για σύνδεση της Χίου, με Αττική αλλά και Λέσβο με ταχύπλοο σκάφος.
Οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή συνδυαστικά, είναι:
– Συμβατικό πλοίο: Καθημερινό δρομολόγιο (αντί για 6 φορές την εβδομάδα).
– Ταχύπλοο Πειραιά/Λαύριο – Μεστά (Χίος): Τρεις τουλάχιστον συνδέσεις την εβδομάδα, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού από 8,5 σε 4 ώρες. Απαιτείται σε αυτή την περίπτωση συντονισμός με λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών στην πόλη της Χίου.
– Αξιοποίηση αεροδρομίου Μυτιλήνης: Σύνδεση Μυτιλήνης – Χίου με ταχύπλοο πλοίο, μειώνοντας τον χρόνο από 3 ώρες και 10 λεπτά σε 1 ώρα και 15 λεπτά. Το ταχύπλοο θα απευθύνεται σε αεροπορικούς επιβάτες (χωρίς δηλαδή μεταφορά αυτοκινήτων), με συνολικό χρόνο διαδρομής από το αεροδρόμιο Αθηνών έως την πόλη της Χίου περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου δεν εξετάστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μπορεί όμως να ληφθεί στην πορεία υπόψη με δεδομένο ότι οι φορείς που έγιναν γνώστες της πρότασης την αντιμετώπισαν θετικά, όπως είπε ο κ. Κάπρος. Επισημάνθηκε εξάλλου πως το Πανεπιστήμιο δεν εμπλέκεται θεσμικά στην λήψη αποφάσεων, αλλά υποστηρίζει τεχνικά και επιστημονικά τις όποιες προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου

Σε ότι αφορά τον Δήμο Χίου να σημειωθεί ότι με πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας θα πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ., λόγω του ότι απουσιάζει από σήμερα ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, που συμμετέχει στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος