Δ. Αβραμόπουλος: «Τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους»

Να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να πραγματοποιήσουν όλα όσα έχουν συμφωνήσεις αναφορικά με το προσφυγικό κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δηλώσεις τους σήμερα στη Μυτιλήνη. Ο κ. Αβραμόπουλος σε υψηλούς τόνους επισήμανε πως το προσφυγικό είναι ζήτημα που δοκιμάζει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η στάση των κρατών – μελών θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επέλεξε την ακριτική Λέσβο για να στείλει το μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σήμερα το πρωί μετέβη στη Μυτιλήνη μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και Ασφάλειας της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Οι τρεις άντρες είχαν σύντομες επισκέψεις στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Το είπα κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου στη Λέσβο και θέλω να το επαναλάβω: Αξίζουν συγχαρητήρια και δημόσιος έπαινος στους κατοίκους των νησιών, στις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές, που συντονίζουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και στους εμπειρογνώμονες και τα στελέχη από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τα κράτη-μέλη, όπως και στα μέλη των ΜΚΟ, του UNHCR, του IOM, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και του EASO.

Δεν μπορεί ένα νησί  ή ένα κράτος να αντιμετωπίζει μόνο του την τεράστια αυτή πίεση. Η προσφυγική κρίση κατέδειξε την ανάγκη συλλογικής Ευρωπαϊκής απάντησης. Γι’ αυτό και μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, τον Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, και φίλο μου, Καρμέλο Αμπέλα, αποφασίσαμε να έρθουμε στη Λέσβο για να διαπιστώσουμε την πρόοδο, ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.  Μαζί μας βρίσκεται και ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας, τον οποίο θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω, για την σημαντική δουλεία που έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, για να μπορέσουμε σήμερα να δούμε αυτή την σημαντική βελτίωση των υποδομών στο νησί της Λέσβου.

Ξανά, σήμερα, από την ακριτική αυτή γωνιά της Ευρώπης απευθύνω μήνυμα προς όλα τα κρατη-μελη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνολική αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Μιας κρίσης, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δοκιμάζει τη συνοχή, τις αντοχές αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα τελευταία γεγονότα στην Ολλανδία μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της συμφωνίας ο κ. Αβραμόπουλους απάντησε: η Δήλωση αυτή δε πρέπει να επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών, αλλά πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες της τις πτυχές. Είναι επωφελές και για την Ευρώπη και για την Τουρκία να συνεχίζουν να συνεργάζονται. Μην ξεχνάμε ότι τρία εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και με την βοήθεια της Ε.Ε. παρέχονται σε αυτούς ιατρική περίθαλψη, ρούχα, τρόφιμα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που έχει γίνει. Οι συνθήκες σε Μόρια και Καρά Τεπέ βελτιώνονται συνεχώς και σε ένα μήνα θα είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Δυστυχώς δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησαν το φόβο ότι τα νησιά θα μετατραπούν σε σύγχρονα «Ελλις Αϊλαντ». Κάτι τέτοιο δεν έγινε και δε θα επιτρέψουμε να γίνει. Τα όσα ζήσαμε το χειμώνα μας έκαναν σοφότερους και συνεχίζουμε να λύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Θέλω να ευχαριστήσω το Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη στάση του ως Ευρωπαίος Επίτροπος και να τονίσω ότι στη φάση αυτή όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ιταλίας η οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται όπως και η Ελλάδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Ο Υπουργό; Εσωτερικών και Ασφάλειας της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ την τοπική κοινωνία συνολικά και την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματικά αξιόλογη δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα μαζί με τον επίτροπο (σ.σ. Δημήτρη Αβραμόπουλο) σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.. Ένα μήνυμα που στείλαμε και στην αρχή του μήνα με γράμμα σε όλα τα μέλη υπενθυμίζοντας τους τις υποχρεώσεις τους. Συμφωνήσαμε πριν δύο χρόνια για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε κράτη μέλη. Σήμερα μόλις 40.000 έχουν εγκατασταθεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει σύντομα. Άλλη μια δέσμευση που πρέπει να τηρήσουν τα κράτη Μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι και αυτή της διαθεσιμότητας προσωπικού για την καταγραφή και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. «.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος