Λέσβος: «Θα φύγει κόσμος από τα χωριά»- Σύγκλιση του Δημ. συμβουλίου για την αναθεώρηση του Καλλικράτη ζήτα ο «Άλλος δρόμος»

Τις θέσεις του για την πρόταση της επιτροπής του υπουργείου εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη παρουσίασε σήμερα ο δημοτικός συνδυασμός «ο άλλος δρόμος» ζητώντας την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου προκειμένου να πάρει αποφάσεις και να προλάβει μια σειρά προβληματικών ρυθμίσεων που εισάγει η νέα αυτή πρόταση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του συνδυασμού Στράτος Γεωργούλας, πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί σύμβουλοι του «άλλου δρόμου» παρουσίασαν τα προβλήματα της πρότασης εστιάζοντας στην κατάργηση των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα προτείνεται, η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τη θέση τους να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν με τον Καλλικράτη.

«Ο Καλλικράτης ως πλαίσιο της αυτοδιοίκησης είναι ένας άθλιος νόμος και πρέπει να αλλάξει, η αλλαγή όμως αυτή δεν πρέπει να γίνει προς το χειρότερο. Το θετικό της πρότασης είναι ότι εισάγει την απλή αναλογική», είπε ο κύριος Γεωργούλας. Ειδικότερα η πρόταση του υπουργείου εσωτερικών προτείνει την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.

Ωστόσο η πρόταση για την κατάργηση των  κοινοτήτων θα σημάνει τον ξαφνικό θάνατο της λεσβιακής υπαίθρου. «73 χωριά της Λέσβου παύουν να υπάρχουν αν εφαρμοστεί η πρόταση και οι 13 πρώην δήμοι μετατρέπονται σε απλά τοπικά συμβούλια, είπε ο κύριος Γεωργούλας. Συντασσόμαστε με το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου και ξεκινάμε έναν αγώνα να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική. Ζητάμε να ενισχυθεί ο ρόλος των χωριών που σήμερα είναι αποδυναμωμένος , να τους δοθεί οικονομική αυτοτέλεια με την απόδοση ΣΑΤΑ, να δοθούν αρμοδιότητες στις κοινότητες και η δυνατότητα πρόσληψης των υπάλληλων που χρειάζονται».

 

Πρόεδρος Λεπέτυμνου: «θα φύγει κόσμος από τα χωριά»

«Με την κατάργηση των κοινοτήτων αποκόπτουν τελείως τις τοπικές κοινωνίες από την αυτοδιοίκηση», είπε ο Θέμης Καμένος, πρόεδρος του Λεπέτυμνου, ο οποίος συμμετέχει δυναμικά στο δίκτυο κοινοτήτων  Λέσβου που  αντιδρά σ αυτό το ενδεχόμενο. Ο κύριος Κμένος παρουσίασε τις αρμοδιότητες που έχουν οι πρόεδροι των χωριών και που είναι άγνωστες στην κεντρική διοίκηση και στην ΚΕΔΕ «δε γνωρίζουν ότι ασχολούμαστε ακόμα και με τη λειτουργία των ιατρείων και των σχολείων, ζητάμε την ενδυνάμωση των κοινοτήτων , διαφορετικά θα φύγει κόσμος από τα χωριά».

 

Πρόεδρος Κλειούς: 2,5 χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό έργο στο χωριό

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο, πρώτα ο Καποδίστριας τωρα ο Καλλικράτης, μετά η κατάργηση των κοινοτήτων, στο δικό μου χωριό 2,5 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό έργο» λέει ο πρόεδρος της Κλειούς Δημήτρης Θεοφάνους. « Στη περιοχή του Μανταμάδου υπάρχουν μόνο 4 εργάτες καθαριότητας για τέσσερα χωριά, ενώ η πάγια εντολή δε φτάνει  ούτε για υποτυπώδεις παρεμβάσεις, πολλές φορές έχουμε βάλει από την τσέπη μας . Πρέπει να πάρουν όλοι θέση πριν σβήσουν τα χωριά».

Τοπική Σύμβουλος Καλλονής: η πρόταση αποκλείει την χωροταξική διάρθρωση

«Δεν έχουν πρόθεση να διασπάσουν το δήμο της Λέσβου παρά τις υποσχέσεις, είπε η τοπική σύμβουλος του «άλλου δρόμου» στην Καλλονή Μυρτώ Χατζηνικολάου, αφού στην πρόταση δεν τίθεται θέμα χωροταξικής διάρθρωσης χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα αιτήματα διάσπασης δήμων ως τοπικιστικού χαρακτήρα».

Πέρα από το θέμα της κατάργησης των κοινοτήτων ο επικεφαλής του «άλλου δρόμου» αναφέρθηκε στον υπερσυγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων που αναπαράγει η πρόταση αναθεώρησης. «Αναφέρουν εμβάθυνση της δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση αλλά λένε ψέματα και αντί να προκύπτει αποκέντρωση έχουμε συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Όσον αφορά το μηχανισμό του Παρατηρητηρίου , αλλάζει μεν όνομα και δημιουργείται ένας μηχανισμός δημοσιονομικής εποπτείας, εναρμονιζόμενος όμως πλήρως με τα μνημόνια.

«Ο άλλος δρόμος» που έχει στο παρελθόν καταθέσει την π΄ροτασή του για τη διάσπαση του δήμου Λέσβου, έχει ζητήσει η συζήτηση να γίνει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο αφού σύμφωνα με τον Γραμματέα του Υπ Εσωτερικών και πρόεδρο της επιτροπής της πρότασης για την αναθεώρηση Κώστα Πουλάκη, το υπουργείο φιλοδοξεί έως τα μέσα του έτους οι αλλαγές να έχουν λάβει τη μορφή νομοθετήματος.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος