Λέσβος: Μ. Μπάκας “Συνεχίζονται οι πιέσεις για τους υγροτόπους των νησιών”

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου καλούν για την ενεργή συμμετοχή όλων στην προσπάθεια για την προστασία των υγροτόπων, των ευαίσθητων υγροτοπικών οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα νησιά.

Είναι τα ποτάμια, οι εκβολές και τα δέλτα τους, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι τεχνητές λίμνες, οι πηγές σε εξοχές, χωριά και πόλεις.

Όπως τονίζουν, η προστασία των υγροτόπων και η διατήρησή τους έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας (χλωρίδα, πανίδα) και το μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας) και για τη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς λόγους, οι υγρότοποι συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης. Η Λέσβος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, έχει τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, και για όλους αυτούς τους λόγους οι υγρότοποι χρειάζονται προστασία και όχι καταστροφή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2022, ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Βορείου Αιγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων είναι ημέρα, σκέψης προβληματισμού και αξιολόγησης για όλα όσα κάνουμε για τους υγροτόπους.  Στα νησιά μας έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε πάρα πολλούς υγροτόπους, που για χιλιάδες χρόνια με τις λειτουργίες τους αποτελούν τμήμα του μωσαϊκού που λέγεται αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Δυστυχώς η Ελλάδα το Δεκέμβριο  του 2020 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν έχει οργανώσει επαρκώς το σύστημα προστασίας των περιοχών «Natura 2000» ενώ  ο νόμος για το περιβάλλον που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στη ΝΔ, παρ’ όλη την έντονη αντίθεση φορέων και οικολογικών οργανώσεων, δυσχεραίνει την κατάσταση. Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου παραμένει ανενεργός, ενώ ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Νατούρα των νησιών μας.

Την ίδια ώρα διαβάζουμε για σχέδια ανάπτυξης πάρκων δραστηριοτήτων σε υγροτοπικές περιοχές, ρύπανση ποταμών, μπαζώματα σε υγροτόπους, ρέματα και χειμάρρους, δραστηριότητες που εκτός του γεγονότος ότι επιταχύνουν τα φαινόμενα διάβρωσης και την ταχύτητα του νερού σε περιπτώσεις υψηλών βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, αποτελούν καταστροφικές παρεμβάσεις για τα υγροτοπικά  οικοσυστήματα. Τα ρέματα, οι ποταμοί και οι λίμνες δεν είναι πισίνες για να τους βάλουμε πλακάκια για να φαίνονται καθαρά και η απαράδεκτες αυτές τακτικές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Οι Υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες και η καταστροφή τους έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος