Λέσβος: Διασυλλογικό Σκακιστικό Τουρνουά Νεανικών Ομάδων στη Σκάλα Καλλονής

Ένα σκακιστικό γεγονός για το νησί της Λέσβου πρόκειται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες.

Από την Παρασκευή 17 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 21 Ιουνίου θα διεξαχθεί Διασυλλογικό Σκακιστικό Τουρνουά μεταξύ Νεανικών Ομάδων (στων οποίων τη σύνθεση συμμετέχουν παιδιά έως και 18 ετών), στο ξενοδοχείο «Μάλεμι» στη Σκάλα Καλλονής. Συγκεκριμένα, στους αγώνες θα συμμετάσχουν 5 ομάδες: δύο από το νησί μας («Βενιαμίν ο Λέσβιος» και «Αριστοτέλης») μία από τη Χίο (Φάρος Βαρβασίου) και δύο από τη Θεσσαλονίκη (ΕΣΘ και η ΣΑΧ).

Το τουρνουά είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και έχει επίσημο χαρακτήρα, που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των αγώνων προσμετρώνται για την επίσημη βαθμολογία (ELO) κάθε σκακιστή/στριας που θα συμμετάσχει. Το τουρνουά θα διέπεται από όλους τους επίσημους σκακιστικούς κανόνες (διαθέσιμος χρόνος για κάθε σκακιστή/στρια, σκακιστικά ρολόγια, τιτλούχοι διαιτητές κ.λπ.).

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σκακιστικό Όμιλο Δυτικής Λέσβου «Ο Αριστοτέλης» και συνδιοργανωθεί από τον «Αριστοτέλη», την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με τη συνδρομή των ομάδων Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και ΣΑΧ Θεσσαλονίκης (ομάδες Α’ Εθνικής).

Στη διάρκεια του 4ημέρου Παρασκευή 17 – Τρίτη 21 Ιουνίου, πέραν των αγωνιστικών γύρων του τουρνουά, διοργανώνονται επίσης δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις:

· Ανοιχτό μαθητικό τουρνουά γρήγορου σκακιού για όλα τα παιδιά του νησιού και φυσικά για τα παιδιά των προσκεκλημένων ομάδων στο επίσημο τουρνουά, την Κυριακή 19 Ιουνίου, ώρες 11 π.μ. έως 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Άλμα» στην Πέτρα. Διοργανώνεται από το «Καλλιτεχνικό εργαστήρι Πέτρας» με τη συνδρομή του Σ.Ο.Δ.Λ. «Ο Αριστοτέλης». Για πληροφορίες-δήλωση συμμετοχής: Νίκη Μουτζουρέλλη, τηλ. 6983611849 – 6906448156

· Αγώνας επίδειξης (σιμουλτανέ) του πολυπρωταθλητή Ελλάδας στο σκάκι Θάνου Μαστροβασίλη, την Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Μάλεμι» στη Σκάλα Καλλονής. Πληροφορίες, Πάνος Κοσμάς, τηλ. 6974881049.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Δυτικής Λέσβου, Πάνου Κοσμά: “Με το τουρνουά αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν περιορισμοί που αντιμετωπίζει το πνευματικό άθλημα του σκακιού στο νησί μας, όπως η αδυναμία διεξαγωγής σκακιστικών αγώνων με όλες τις προϋποθέσεις των επίσημων τουρνουά. Αντικειμενικοί περιορισμοί (όπως οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά και τις περιοχές όπου κατανέμεται το σκακιστικό δυναμικό του νησιού) υποχρεώνουν στη διεξαγωγή αγώνων γρήγορου σκακιού (ράπιντ) και δεν δίνουν τη δυνατότητα στους νεαρούς σκακιστές και τις νεαρές σκακίστριες του νησιού μας να γνωρίσουν το «κανονικό» σκάκι – για να έχουν αυτή την εμπειρία, πρέπει να συμμετάσχουν σε αγώνες εκτός νησιού.

Το σκάκι στο νησί μας, ιδιαίτερα το μαθητικό, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ορμητικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η πανδημία δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα και το υποχρέωσε σε βήματα πίσω. Τώρα, ξεκινάει μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης. Οι δύο δραστήριοι σκακιστικοί όμιλοι του νησιού μας («Βενιαμίν ο Λέσβιος» με έδρα το Πλωμάρι και «Αριστοτέλης» με έδρα την Καλλονή), πέραν της υπόλοιπης σκακιστικής τους δραστηριότητας (σκακιστικά μαθήματα και σεμινάρια, φιλικά -μαθητικά, αλλά όχι μόνο- τουρνουά κ.λπ.), προσπαθούν να οργανώσουν και σημαντικά σκακιστικά γεγονότα στο νησί μας. Όπως το διασυλλογικό σκακιστικό τουρνουά των επόμενων ημερών στη Σκάλα Καλλονής ή το ανοιχτό διεθνές τουρνουά που διοργανώθηκε προ πανδημίας στο Πλωμάρι το καλοκαίρι του 2019 από τον «Βενιαμίν» και θα ξαναρχίσει από το καλοκαίρι του 2023.

Ευχαριστούμε τα παιδιά, τους γονείς των παιδιών, τους δασκάλους τους στο σκάκι για τη σημαντική τους συμβολή. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ευχαριστούμε την ΕΣΘ και τον ΣΑΧ Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη συνδρομή τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος