Λέσβος: Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία της Αγιάσου (βίντεο)

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Λέσβο η Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού», με επίκεντρο του εορτασμού το προσκύνημα της Παναγιάς στην Αγιάσο.

Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν εδώ και μέρες στην ορεινή Αγιάσο, πολλοί απ΄ αυτούς κάνοντας το τάμα τους στην Παναγιά, διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια ξεκινώντας από όλα τα σημεία του νησιού για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Σιών, της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Λέσβος: Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία της Αγιάσου (βίντεο)

Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έγινε λιτανεία στον περίβολο του Ναού, όπου στην κεφαλή της πομπής ήταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και ακολούθησε πλήθος πιστών, ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές.

Λέσβος: Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία της Αγιάσου (βίντεο) Στο τέλος της λιτανείας η εικόνα της Παναγίας τοποθετήθηκε πάνω από την είσοδο του ναού όπου μέχρι αργά το απόγευμα χιλιάδες πιστοί θα την προσκυνήσουν.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του νησιού και πλήθος πιστών.

Στο ιερό προσκύνημα της Αγιάσου εκτίθεται η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες. ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ έγραφε η εικόνα, απ’ όπου πήρε στη συνέχεια το όνομά του και το χωριό.

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι …” σε ζωντανή σύνδεση με την Παναγία της Αγιάσου στη Λέσβο φιλοξένησε τον Γιώργο Ξενέλλη, μέλος της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Αγιάσου όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνας και του ιερού Προσκυνήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος