Λέσβος: 18η Γιορτή Κάστανου την Κυριακή στην Αγιάσο (ηχητικό)

Η 18η Γιορτή Κάστανου διοργανώνεται στην Αγιάσο της Λέσβου την Κυριακή 6 Νοεμβρίου με πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και πολλά κάστανα αλλά και αγιασώτικα μήλα όπου θα προσφερθούν στους επισκέπτες μαζί με ντόπιο ούζο και κρασί, αλλά και περιηγήσεις στον καστανιώνα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η πρόεδρος της Δημοτική Κοινότητας Διαμάντω Ρουγκέλη.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής θα γίνει το άναμμα των φουφούδων στα πλακόστρωτα του χωριού και  θα μοιράζονται δωρεάν κάστανα ψητά και βραστά καθώς και μήλα αγιασώτικα, που αποτελούν μια ξεχωριστή ποικιλία μήλου που ευδοκιμεί στην Αγιάσο.

Ακόμη δύο αγροκτήματα ένα στην είσοδο του χωριού στην αρχή του καστανιώνα στην περιοχή Φολίδι και ένα άλλο μέσα στην καρδιά του καστανιώνα περιοχή Πενθίλη κτήμα του Visit Agiasos(10:00-14:00) , θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα, όπου θα μοιράζονται δωρεάν ψητά κάστανα και τσάι του βουνού ελιές και παξιμάδια όλα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

Επιπλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν τη λαϊκή αγορά ντόπιων παραγωγών κάστανων, μήλων, καρυδιών, αχλαδιών, καθώς και την αγορά από επιχειρήσεις ντόπιων παραγωγών του νησιού μας.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα μουσεία του χωριού (λαογραφικό, παλιών επαγγελμάτων, ξύλινης κούκλας και καρναβαλικό).

Το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει περιηγήσεις στον κατάφυτο καστανιώνα με φόντο τον Όλυμπο! Παράλληλα θα υπάρχει και mini bus για ξενάγηση επισκεπτών στον Καστανιώνα.

Η ομάδα Lesvos χωρίς πλαστικά θα έχει σταντ στην είσοδο του χωριού και θα ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης στην περιοχή της Πενθίλης θα πραγματοποιήσει καθαρισμό μονοπατιού.

Στο χώρο της έδρας του Visit Agiasos και συγκεκριμένα στο δημοτικό πάρκο, θα γίνονται εκδηλώσεις για την απασχόληση των μικρών επισκεπτών που θα εναλλάσσονται κάθε δυο ώρες.

11:30 -13:00 Μουσικό σχήμα σαντουριών που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.

10:30-12:00 παρουσίαση μαθήματος ξιφασκίας για παιδιά για να αποκτήσουν μία γενική γνώση και να πειραματιστούν με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας – Hellenic Fencing Federation.

12:00-14:00 δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop . «Φέρτε μόνο το ψαλίδι σας για να φτιάξουμε πολύχρωμες κουρελούδες!»

14:00-16:00 circus Lesvos for kids, ζογκλερικά και καστανοδρομίες .

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων από κάστανο και μήλων από τους μαθητές του ΕΠΑΣ Δ.ΥΠ.Α (Ο.Α.Ε.Δ) σχολής Μαγείρων& Ζαχαροπλαστικής.

Στο χώρο του Αναγνωστηρίου

16:00 ομιλία από το γεωπόνο κ. Γάλλο Βασίλη με θέμα: «Σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές».

17:00 Ανάγνωση χρονογραφήματος σχετικό με τον Καστανιώνα από τη Στρατούλα Μουτζουρέλλη.

έκθεση εικαστικών παιδικού τμήματος στο φουαγιέ του Ιδρύματος.

17:00 στα παρασκήνια του θεάτρου θα γίνει αφήγηση παραμυθιού από Book and Art.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος