ΚΚΕ Σάμου: “Το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα”

“Προκλητικά” χαρακτήρισε η ΤΕ ΚΚΕ, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σάμο όπου βρέθηκε πρόσφατα για κλείσιμο της παλιάς δομής που υπήρχε τα τελευταία 6 χρόνια στις παρυφές της πρωτεύουσας.

«Το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, απλά μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα. Θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια. Το δίκαιο αίτημα των νησιωτών να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών παραμένει αδικαίωτο και ζητούμενο στους αγώνες που έρχονται» αναφέρει χαρακτηριστικά η τομεακή επιτροπή εξηγώντας πως παραμένοντας τα αίτια που προκαλούν την μετανάστευση, δεν μπορεί να εξαφανιστεί το πρόβλημα.

Τέλος το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό – λαϊκό κίνημα ώστε να διεκδικήσουν:

• Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στο νησί μας.

• Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

• Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

• Η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

• Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.

• Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτους ανήλικους.

• Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

• Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος