Κ. Μουτζούρης για έργα στη Χίο- τι είπε στη συνέντευξη τύπου για λατομικές ζώνες

Το θέμα των λατομικών ζωνών στο νησί της Χίου, λίγες μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, 3/6, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από τα Γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου πλαισιωμένος από τους Αντιπεριφερειάρχες που έχουν έδρα τη Χίο, ο κ. Μουτζούρης επέμεινε ότι η Περιφέρεια έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα στο θέμα των λατομικών ζωνών.

Ετσι θα γίνει κοινοποίηση στην Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών της απόφασης της τελευταίας Οικονομικής Επιτροπής, οι ενστάσεις των Κοινοτήτων Καρυών και Αγίου Γεωργίου Συκούση που αντιδρούν στην οριοθέτηση εντός των περιοχών τους, καθώς επίσης και έγγραφο του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου που αναφέρει ότι αποτελεί ιδιοκτησία της Μητρόπολης η επίμαχη περιοχή στις Καρυές. Και ανάλογα με την απάντησή της Επιτροπής θα προχωρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Επανέλαβε ο κ. Μουτζούρης ότι κακώς διαμαρτύρονταν σε αυτή τη φάση, ειδικά οι κάτοικοι των Καρυών, αφού θα έπρεπε πρώτα να γίνει η ΜΠΕ. Μάλιστα σημείωσε ότι πρότεινε στην Κοινότητα να ορίσει αυτή το Μελετητικό γραφείο αν δεν έχουν εμπιστοσύνη στη σύνταξη της μελέτης.

Παράλληλα ο κ. Μουτζούρης παρουσίασε απόφαση του 2018 όπου οι τότε περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ομόφωνα είχαν δεχθεί την εισήγηση για τις λατομικές ζώνες στη Χίο. Μάλιστα ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, που το 2018 ήταν περιφερειακός σύμβουλος, Απόστολος Αλατζάς κατηγόρησε για λαϊκισμό τις αντιπολιτεύσεις σημειώνοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια.

Εκτός προτεινόμενων περιοχών το 2018 οι Καρυές
Μόνο που στη συγκεκριμένη απόφαση (50/26-4-2018), οι περιφερειακοί σύμβουλοι αυτό που ενέκριναν ήταν «η αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου». Κάτι που δεν το αρνήθηκαν ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η έκθεση αναγκαιότητας στην οποία στηρίχτηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι για να συμφωνήσουν για την ανάγκη μίας τουλάχιστον νέας λατομικής ζώνης στο νησί της Χίου, δεν περιλαμβάνεται η περιοχή των Καρυών. (Κάτι που εξηγεί την έντονη αντίδραση των κατοίκων των Καρυών που δεν περιμένουν να γίνει η ΜΠΕ).
Οι 2 νέες θέσεις που αναφέρονται προς εξέταση είναι αυτή «μεταξύ των υψωμάτων «Κεφαλόβουνο» και «Κακοζύγωτο», νοτίως του ρέματος «Λαγκάδι» Αίπους και η θέση «Λακκί» Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Κ. Μουτζούρης για έργα στη Χίο- τι είπε στη συνέντευξη τύπου για λατομικές ζώνες
Δέκα έργα και μελέτες

Ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης εξέφρασε την ικανοποίηση της Περιφερειακής Αρχής για την πορεία έργων και μελετών και αναφέρθηκε σε 10 συγκεκριμένα τα οποία προχωρούν.
Συγκεκριμένα:
1. Φράγμα Κόρης Γεφύρι, που σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το 2023 θα ολοκληρωθεί.
2. Μετατόπιση παραλιακού δρόμου αεροδρομίου ( που όμως για να ολοκληρωθεί πρέπει να παραδοθεί η οδός Ιωάννου Χρήστου που είναι έργο που εκτελεί ο Δήμος Χίου).
3. Σε 15 ημέρες θα εγκατασταθεί εργολάβος για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Κοντάρι.
4. Προχωρά η Μελέτη για την περιοχή του Μηλιγκά.
5. Η Μελέτη για την παράκαμψη του Βροντάδου (Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 1,4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ με την πρώτη εκτίμηση για το έργο να ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ΕΥΡΩ).
6. Η μελέτη για σύνδεση παραλιακών οικισμών στη Νότια Χίο.
7. Παράκαμψη Καλλιμασιάς, προς υπογραφή η σύμβαση με μελετητικό γραφείο .
8. Προχωρεί η επίδοση εγγράφων πλειστηριασμού για την παράκαμψη του χωριού Χαλκειός
9. Λατομικές ζώνες, με το φάκελο όπως αναφέραμε να κατατίθεται εκ νέου στην Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών
10. Νοσοκομείο Χίου, όπου μέσα στο Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις υπό ανακαίνιση-κατασκευή μονάδων, ενώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης και τη σύμβαση ύψους 300.000 ΕΥΡΩ για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και
11. Εγκριση για δημιουργία Γραφείου Καινοτομίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος