Καρυές Χίου: Ικανοποίηση για επανέναρξη συζήτησης για λατομικές ζώνες από μηδενική βάση

Δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων στο χωριό Καρυές, η ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αποσυρθεί το θέμα των λατομικών ζωνών.
Μετά από μια πολύωρη διαδικασία και με την δυναμική παρουσία κατοίκων από τις Καρυές αλλά και από το χωριό Αϊ Γιώργη Συκούση (διαμαρτύρονται για άλλο λατομείο που προτείνεται στην περιοχή τους), η Επιτροπή απέσυρε το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παράλληλα θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από μηδενική βάση που σημαίνει ότι η Αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου θα κληθεί να προτείνει εκ νέου περιοχές για λατομικές ζώνες, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των τοπικών κοινωνιών.

Καρυές Χίου: Ικανοποίηση για επανέναρξη συζήτησης για λατομικές ζώνες από μηδενική βάση
Πριν από τη συνεδρίαση οι κάτοικοι των χωριών έκλεισαν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Στη συνέχεια με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο έθεσαν τα κύρια επιχειρήματά τους για την περιοχή των Καρυών. Επισήμαναν ότι το χωριό επί 40 χρόνια έχει «πληγωθεί» από άλλο λατομείο στα όρια του. Βρίσκεται σε απόσταση 700 περίπου μέτρων ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Μονής, του μοναστηριού που από το 1990 έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και επίσης η έκταση είναι ιδιωτική. Εντονα παράπονα υπήρξαν και για την Αρχαιολογία που δεν κατέθεσε κατηγορηματικό όχι για τη δημιουργία λατομείου.
Η αρχική πρόταση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να εξεταστεί κατά πόσο νομικά έχουν το δικαίωμα να μην συμπεριλάβει η ΜΠΕ τη θέση στην κοινότητα Καρυές, γνώρισε τη σθεναρή στάση των κατοίκων, όπως και του εκπροσώπου της ΛΑΣ στην οικονομική επιτροπή, περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Αμπαζή. Μάλιστα ο κ. Αμπαζής σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα των λατομικών ζωνών της Χίου στη Βουλή.
Καρυές Χίου: Ικανοποίηση για επανέναρξη συζήτησης για λατομικές ζώνες από μηδενική βάση
Πρόταση για επανέναρξη της εξέτασης θέσεων από μηδενική θέση κατέθεσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής που σημείωσε ότι τη μελέτη με τις θέσεις την βρήκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Πρότεινε έτσι επανέναρξη της εξέτασης θέσεων, τονίζοντας ότι χρειάζεται να οριοθετηθεί λατομείο και στη βόρεια Χίο.
Σε επαγρύπνηση δήλωσαν ότι θα βρίσκονται οι κοινότητες Καρυές και Αγιος Γιώργης Συκούσης, ώστε να μην ξαναπροταθούν οι περιοχές τους στο νέο σχεδιασμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος