Ικαρία: Στο Σ.τ.Ε. η προσφυγή κατοίκων για την κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων Πλαγιάς και Κοσσοικιών ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας στον παραδοσιακό οικισμό Έξω Πλαγιά.

Η ιστορία ξεκινάει από το 2003 όπου επιλέχθηκε η παραπάνω περιοχή για το έργο και η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Στηριζόμενοι και στην μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η περιοχή της Έξω Πλαγιάς παρουσιάζει δυσμενή και απαγορευτικά περιβαλλοντικά, υδρολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να μην πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καταλληλότητας χώρου διάθεσης απορριμμάτων και συναφών έργων».

Στο τελευταίο κείμενο των συλλόγων αναφέρεται επίσης ότι: «η πιθανή κατασκευή του ΧΥΤΑ είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας, που θα μετατρέψει ένα πραγματικά παρθένο τόπο σε ΒΙ.ΠΕ. της Ικαρίας, προσελκύοντας και άλλες βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις μιας και θα υπάρχει προηγούμενο» και καταλήγουν: «η σωτηρία της περιοχής μας αποτελεί υπόθεση όλων και ξεπερνάει μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές διαφορές. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιδράσουμε στην καταστροφή του τόπου μας και την υποβάθμιση των ζωών μας, μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος