Γιάννης Μπουρνούς: Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Άντισσας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου Υγείας Άντισσας με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Στην ερώτηση αναφέρει: “Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, εξαιτίας του Covid-19, ανέδειξε την αναγκαιότητα επαρκούς στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας. Η παραδοχή αυτή αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχή αντιμετώπισή των απανωτών κυμάτων της πανδημίας. Δυστυχώς, όμως, παρά το σημαντικό και κρίσιμο χρονικό διάστημα, που έχει παρέλθει από τον Μάρτιο του 2020, οι δημόσιες δομές της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που οφείλονται, κυρίως, στην υποστελέχωσή τους, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και τη μη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Στις 13 Οκτωβρίου 2020, ο Γιάννης Μπουρνούς επισήμανε με ερώτησή του την ανάγκη άμεσης στελέχωσης και αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας της Λέσβου και  μεταξύ άλλων, των Κέντρων Υγείας Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Καλλονής, Άντισσας και Μυτιλήνης. Έκτοτε, όπως τονίζει “όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια εκ μέρους του Υπουργείου για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης αυτών των Κέντρων Υγείας αλλά, αντίθετα, συνεχίζεται η περαιτέρω υποβάθμισή τους.”

Στην σημερινή ερώτηση αναφέρεται “η δυσχερής κατάσταση που έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Άντισσας, που εξυπηρετεί τους κατοίκους επτά (7) χωριών του νησιού ενώ βρίσκεται σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού.  

Στο ΚΥ Άντισσας η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι μεγάλη και η μέχρι τώρα λειτουργία του οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στην ευσυνειδησία που επιδεικνύει το προσωπικό που έχει απομείνει.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν αυτή τη στιγμή δυο (2) γιατροί, ενώ οι εφημερίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου, καλύπτονται από δύο (2) ειδικευμένους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Καλλονής. Σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ομοίως, έχουν απομείνει δυο (2) νοσηλευτές με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να είναι κενές από νοσηλευτή. Παράλληλα, η μαία που κάλυπτε τη θέση του Κέντρου μετακινήθηκε στη Μυτιλήνη και επισκέπτεται το Κέντρο δύο φορές την εβδομάδα ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί με δυο (2) παρασκευάστριες.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, υπό αυτές τις συνθήκες και με τη συνεχιζόμενη μη κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της δομής, το Κέντρο Υγείας Άντισσας θα καταρρεύσει.”

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στελεχωθεί άμεσα και επαρκώς, με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το Κέντρο Υγείας της Άντισσας στη Λέσβο. Ζητά επίσης να μάθει εάν υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας της Λέσβου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος