Γ. Μπουρνούς: Ενισχύστε τους επαγγελματίες αλιείς του Βορείου Αιγαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των επαγγελματιών αλιέων του Βορείου Αιγαίου. 

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στο θαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου – και ιδιαίτερα της Λήμνου – το φαινόμενο των αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακροσυσσωματώματα).

Αυτή η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων φυτοπλαγκτού, το οποίο αναπαράγεται με γοργούς ρυθμούς, κάνει σχεδόν αδύνατη την αλιεία από τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι εξαιτίας του φαινομένου παράγεται στα κατώτερα στρώματα της θάλασσας μια κολλώδης ουσία (βλέννα) που μοιάζει με λάσπη και ότι, εξαιτίας του βάρους της, καταστρέφονται όχι μόνο τα δίχτυα, αλλά και μέρος του εξοπλισμού των επαγγελματικών σκαφών κατά την προσπάθεια ανέλκυσης των αλιευτικών εργαλείων.

“Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αλιείς, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, να αποφεύγουν να αποπλεύσουν, προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω ζημιές στον εξοπλισμό τους. Επίσης, εξαιτίας της ανεπαρκούς οικονομικής στήριξής τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν είναι σε θέση ούτε να επισκευάσουν, ούτε να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο εξοπλισμό τονίζει ο κ. Μπουρνούς.

Τέλος, καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου και να ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών αλιέων του Βορείου Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος