Φούρνοι: Κατηγορίες παράβασης καθήκοντος – πλαστογραφίας αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος

Κλητήριο θέσπισμα με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της πλαστογραφίας απεστάλη από τις Εισαγγελικές Αρχές Σάμου στο Δήμαρχο Φούρνων Γιάννη Μαρούση και σε υπάλληλο του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η άνω των 1500 σελίδων δικογραφία αφορά αναθέσεις έργων και τα πρακτικά των αντίστοιχων αποφάσεων από το 2011 έως το 2014. Τις συγκεκριμένες υποθέσεις κατήγγειλε στη δικαιοσύνη παράταξη της αντιπολίτευσης. Προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο Αιγαίου κατά της παραπομπής κατέθεσε ο Δήμαρχος Φούρνων, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του, οι κατηγορίες είναι αίολες και με πολιτική σκοπιμότητα.

Ειδικότερα, η παραπομπή του Δημάρχου Φούρνων αφορά αναθέσεις έργων οι οποίες φέρονται να έχουν γίνει χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τη δεύτερη κατηγορία δήμαρχος και υπάλληλος του δήμου φέρονται να έχουν παραποιήσει πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Συνολικά το ποσό που διέθετε ο δήμος για έργα ξεπερνούσε τις χρονιές εκείνες τις 500.000 ευρώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

“Στην οικονομική επιτροπή παίρναμε αποφάσεις μόνο για τη δαπάνη των ποσών και όχι για για τη διάθεση τους σε συγκεκριμένους εργολάβους. Αυτό καταγραφόταν και στα πρακτικά. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προχωρούσε στην επιλογή των εργολάβων χωρίς να μας ενημερώνει στην οικονομική επιτροπή και στη Διαύγεια εμφανίζονταν οι συγκεκριμένες αναθέσεις ως αποφάσεις ομόφωνες της οικονομικής επιτροπής”, δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο επικεφαλής της μειοψηφούσης δημοτικής παράταξης Νίκος Φλυτζάνης. Ο τελευταίος κατήγγειλε πως για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργούσε στο δήμο καμία επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής έργων. Σύμφωνα επίσης με με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης δεν έχουν δοθεί ακόμα τα ηχογραφημένα πρακτικά από καμία συνεδρίαση είτε της Οικονομικής Επιτροπής είτε του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο Αιγαίου κατά της παραπομπής του απάντησε ο Γιάννης Μαρούσης, ενώ δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για την υπόθεση. Από το περιβάλλον του κυκλοφορεί πως πρόκειται για κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα από την αντιπολίτευση με σκοπό το διασυρμό του.

Ο δικηγόρος του δημάρχου Ζαχαρίας Κεσσές δήλωσε: “Οι κατηγορίες είναι βέβαιο ότι θα εκπέσουν και για αυτό προχωρήσαμε στην προσφυγή. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις με συγκεκριμένο όριο ποσών και τα πρακτικά είναι ηχογραφημένα και δεν υφίσταται καμία παραποίηση. Το αντίθετο μάλιστα, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών αποδεικνύει πως οι κατηγορίες δεν έχουν βάση”.

Σχεδόν δύο χρόνια διήρκεσε η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών Σάμου με δημοτικούς συμβούλους, εργολάβους, αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να καταθέτουν ως μάρτυρες. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η πρώτη από μια σειρά υποθέσεων που αφορούν τα τεκταινόμενα της Δημοτικής Αρχής Φούρνων και αναμένεται να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή του δημάρχου.

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά τον Αύγουστο του 2012, όταν η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” κατέθεσε υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου καταγγέλλοντας μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής. Τα καταγγελλόμενα αφορούσαν την παραποίηση πρακτικών, την ανυπαρξία επιτροπών παραλαβής έργων, την κατάτμηση έργων (σ.σ. υπόθεση η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης) και τη λειτουργία του δημοτικού ελαιοτριβείου.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος