Εύσημα Ευρωπαίων Επιτρόπων για τις διαδικασίες ασύλου και αποσυμφόρησης νησιών

Τα συγχαρητήρια προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών, δίνουν σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varheliy, και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ylva Johansson.
Συγκεκριμένα σε απαντητική επιστολή προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, αναφορικά με ζητήματα που είχε αναδείξει εγγράφως η χώρα μας κατά την προηγούμενη περίοδο, συγχαίρουν τις ελληνικές αρχές για “τις σημαντικές προσπάθειές για επιτάχυνση και βελτίωση των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, καταγράφηκε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά τους τελευταίους μήνες, καθώς και της καθυστέρησης των διαδικασιών”, ενώ σημειώνουν ότι “η αποσυμφόρηση των νησιών είναι βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και ενός συνολικού συστήματος βιώσιμης διαχείρισης της μετανάστευσης”.
Εύσημα Ευρωπαίων Επιτρόπων για τις διαδικασίες ασύλου και αποσυμφόρησης νησιώνΔηλώνουν επίσης ότι έχουν πλήρη επίγνωση για την αναστολή των επιχειρήσεων επιστροφών στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ήδη από το Μάρτιο του 2020, όπου η αιτιολογική βάση για αυτήν την αναστολή από τη γείτονα είναι η πανδημία.
Αφού σχολιάζουν θετικά τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Ελληνική πλευρά και “τα ειδικά προληπτικά μέτρα που προτείνατε στις τουρκικές αρχές, για να διασφαλισθεί ότι όλοι οι επαναπατριζόμενοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα εξέτασης στον Covid-19 πριν την επιστροφή τους”, σημειώνουν ότι “η Κοινή Δήλωση παραμένει έγκυρη και πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως από όλες τις πλευρές».
«Η αποτροπή παράτυπων αναχωρήσεων και η επανεκκίνηση επανεισδοχών από τα ελληνικά νησιά παραμένουν πρώτες προτεραιότητες”, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισημαίνουν μάλιστα ότι το θέμα, “τέθηκε στις συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου 2021 και θα συνεχίσει να εγείρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κατάλληλα fora”.
Επισημαίνουν ακόμη πως “οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής πρέπει να αυξηθούν».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις συντονισμένες προσπάθειές μας θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τις επιστροφές από την Ελλάδα και, συνεπώς, να αποσυμφορήσουμε τα κέντρα υποδοχής στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, βελτιώνοντας τελικά τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου προς όφελος της Ένωσης”, καταλήγουν, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του υφιστάμενου προγράμματος εθελούσιων επιστροφών που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος