Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα με μειωμένο ΦΠΑ στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

Ερώτηση για τα προβλήματα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που έχουν προκύψει στα νησιά που εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η ερώτηση απευθύνεται στους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και υπογράφεται από ακόμα 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνεται και στην ερώτηση, τα προβλήματα εντοπίζονται σχετικά με την ερμηνεία που κάνουν ορισμένοι ελεγκτές του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» (Α΄ και Β΄ Κύκλος). Σχετικά με την επίδραση που έχει στις μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες το καθεστώς των  μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτοί ισχύουν στα νησιά Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου. Για ορισμένους εκ των ελεγκτών η διαφορά που προκύπτει μεταξύ μειωμένου (17%) και γενικού (24%) ΦΠΑ, επιβαρύνει τους δικαιούχους.

Όμως “στον Οδηγό του Προγράμματος, μέχρι και την πιο πρόσφατη τροποποίησή του, δεν υπάρχει οιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ. Επιπροσθέτως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και άλλων φορέων και μεμονωμένων πολιτών, να θέσουν το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία, ουδεμία διευκρίνιση από την πλευρά τους έχει ως τώρα παρασχεθεί”, σημειώνεται στο κείμενο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητείται έτσι η επίσημη παροχή διευκρινήσεων και οδηγιών. Τονίζεται εξάλλου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, “ότι η όποια λύση δοθεί δεν μπορεί να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Το οποίο δεν συνιστά κάποια ειδική ωφέλεια, αλλά εύλογο αντιστάθμισμα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος