Λιγότερα χρήματα στους δικαιούχους του εξοικονομώ στο Β. Αιγαίο δίνει λανθασμένη ερμηνεία για το νησιώτικο ΦΠΑ

Μια λανθασμένη ερμηνεία στους όρους που διέπουν την αξιολόγηση των φακέλων των δικαιούχων του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον του 2018 και 2019, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο Χίο και Σάμο, οδηγεί στην εκταμίευση λιγότερων χρημάτων από αυτή που δικαιούνται  κάποιο ωφελούμενοι σε αυτά τα νησιά. Να θυμίσουμε ότι πλέον μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν μόνο στα 5 προσφυγόπληκτα νησιά (Λέσβο-Χίο-Σάμο-Κω και Λέρο).

Το πρόβλημα εντόπισε πριν από ένα μήνα και παρενέβη  με επιστολή του στο αρμόδιο Υπουργείο το τμήμα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ , ωστόσο από τους μηχανικούς και στα τρία νησιά, διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα δεν έχει διορθωθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν μηνύματα από τους επιθεωρητές για αλλαγή των παραστατικών και τιμολογίων που υποβάλλονται ακόμα και  για τα ποσά των ενεργειακών επιθεωρήσεων και αδειών που απαιτούνται.

Οι δε μηχανικοί απευθύνουν ερώτημα στην αρμόδια ελεγκτική αρχή αλλά απάντηση δεν παίρνουν όπως καταθέτει ο μηχανικός – ενεργειακός επιθεωρητής Γιάννης Καραβασίλης από τη Χίο.

Λιγότερα χρήματα στους δικαιούχους του εξοικονομώ στο Β. Αιγαίο δίνει λανθασμένη ερμηνεία για το νησιώτικο ΦΠΑΌπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του στο Υπουργείο το ΤΕΕ, «λανθασμένα και καταχρηστικά, αντιβαίνοντας στην ουσία και στον τύπο του προγράμματος, όπως ορίζονται σαφέστατα στον αντίστοιχο οδηγό, κάποιοι ελεγκτές επιστρέφουν στη φάση της τελικής εκταμίευσης την αίτηση, με την παρατήρηση πως οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και πως στην περίπτωση νησιωτικής περιοχής με μειωμένο ΦΠΑ (17%), πρέπει να καταβληθεί από τον ωφελούμενο το επιπλέον ποσό για την κάλυψη της διαφοράς. Θεωρούμε ότι το παραπάνω πρόβλημα προέκυψε από λανθασμένη ερμηνεία και κατανόηση των όρων που προγράμματος από ορισμένους ελεγκτές και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επίλυση του και την αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ των ωφελουμένων, από τους οποίους κάποιοι καλούνται σε αντίθεση με τους όρους του προγράμματος όπως αυτοί με σαφήνεια διατυπώνονται στον οδηγό να πληρώσουν επιπλέον χρήματα».

Όπως σημειώνει ο κύριος Καραβασίλης στο ερώτημα που έχει υποβάλει και δεν έχει πάρει απάντηση. «Αυτή η παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία – τονίζει – καταστρατηγεί την εγκεκριμένη ήδη απόφαση υπαγωγής με τα εγκεκριμένα ποσά, η οποία πουθενά δεν αναφέρει ότι οι τιμές του προγράμματος έχουν υπολογισθεί με κάποιον από όλους τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ. Η σωστή και λογική ερμηνεία είναι ότι οι τιμές περιέχουν κάθε φορά τον ισχύοντα ΦΠΑ. Αλλοίμονο αν κατά την διάρκεια του προγράμματος άλλαζαν πχ με κυβερνητική απόφαση οι συντελεστές ακόμη και για την ευρύτερη Ελλάδα πχ το 24% και να μειώνονταν πχ στο 20% να γινόταν η ίδια διαδικασία με καταβολή ιδίων κεφαλαίων κλπ. Ακόμη και στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος ουδέποτε προέκυψε κάποιο τέτοιο θέμα».

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, Στρατής Μανωλακέλλης, «εκ νέου προχθές και με τη μεσολάβηση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου,  επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος  όπου κατάλαβαν το πρόβλημα και είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα διορθωθεί. Συνιστώ λίγη υπομονή σε δικαιούχους και τους μηχανικούς τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος